Din nefericire la noi in tara, diabetul zaharat a devenit o boala extrem de comuna, afectand persoane de toate varstele. Asadar, diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Tratmentul stomatologic la persoanele cu diabet zaharat trebuie sa tina cont de cateva masuri importante si de factorii de risc ai acestei categorii de pacienti.

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.

In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste eficient.

Tipuri de diabet zaharat

Din punct de vedere al clasificarii exista mai multe tipuri de diabet zaharat:

  • diabet zaharat de tip 1 (diabetul insulin-dependent sau diabetul juvenil  – al copiilor si al adultilor tineri, reprezinta cam 5-10 % din cazuri);
  • diabet zaharat de tip 2 (diabetul insulin-independent sau diabetul adultului, reprezinta cam 85-90 % dintre cazuri);
  • diabetul gestational- reprezinta pana in 5% dintre cazuri.

Diabetul in stomatologie

Pe noi, ca stomatologi, ne intereseaza aceasta boala mai mult datorita complicatiilor sale comune  si in special cum ne afecteaza aceste complicatii in gestiunea pacientului. Pacientul diabetic este obisnuit polidecompensat, de aceea tratamentul stomatologic trebuie realizat in anumite conditii si luand anumite precautii pentru a evita o agravare a starii pacientului.

Exista complicatii acute ca: hipoglicemia cu coma hipoglicemica, cetoacidoza diabetica la diabeticii insulino-dependenti si coma noncetonica hiperosmolara, de obicei, la diabeticii non-insulino-dependenti.

Cea mai frecventa complicatie acuta intalnita intr-un cabinet dentar este criza hipoglicemica, care daca nu este gestionata corespunzator poate conduce la o coma hipoglicemica.

Complicatiile tardive se manifesta la interval de 15-20 de ani dupa aparitia hiperglicemiei manifeste. Unii pacienti pot prezenta mai multe complicatii simultan.

Complicatiile diabetului zaharat

Diabetul afecteaza intregul metabolism si, in lipsa tratamentului adecvat, duce in timp la aparitia unor complicatii serioase din cauza afectarii vaselor de sange de la nivelul inimii, creierului sau rinichilor. Diabetul netratat poate duce la orbire, suferinte ale nervilor, ulcere la nivelul picioarelor etc.

La diabetici, ateroscleroza apare mai extinsa si mai devreme decat la populatia generala.

Bolile cardiovasculare – cardiopatia ischemica, infarctul miocardic asimptomatic, accidentul vascular cerebral au o frecventa crescuta.

Retinopatia diabetica apare la aproximativ 85% dintre pacienti si este o cauza importanta a orbirii.

Nefropatia diabetica este o boala care produce leziuni la nivelul vaselor sangvine ale rinichilor si afecteaza aproximativ 35% dintre pacientii cu diabet de tip 1. Aceasta complicatie duce deseori la invaliditate si chiar la deces.

Neuropatia diabetica poate afecta fiecare portiune a sistemului nervos, mai rar creierul. Neuropatia poate afecta un nerv sau mai multi, in cazul acesta fiind vorba de polineuropatia diabetica. Aceasta se manifesta prin amorteli, parestezii (furnicaturi), hiperestezie severa (sensibilitate crescuta a receptorilor nervosi) si durere. Durerea poate fi intensa si deseori se accentueaza in timpul noptii.

O complicatie aparte a bolii diabetice o constituie ulcerele la nivelul picioarelor. Acestea se datoreaza distributiei anormale a presiunii cauzate de neuropatia diabetica.

Evolutia infectiilor la diabetici este in general mai grava. Sunt intalnite infectii ale pielii, ale tractului urinar, ale aparatului respirator, infectii fungice (candidoza) etc. Specialistii atentioneaza in special cu privire la patru infectii cu gravitate deosebita, caracteristice pacientilor cu diabet: otita externa maligna, mucormicoza rinocerebrala (o infectie fungica), colecistita emfizematoasa si pielonefrita emfizematoasa.

Complicatii ce interactioneaza cu tratamentul stomatologic al diabetului

Complicatiile tardive care interactioneaza cu tratamentul stomatologic sunt:

  • vasculopatia diabetica aferenta tuturor modificarilor cardiace: ateroscleroza, boala ischemica, accident vascular, hipertensiune arteriala, etc.
  • neuropatia diabetica: nevralgii persistente de trigemen, etc.
  • compromiterea apararii imunitare locale, cu aparitia frecventa de infectii oportuniste:candidoze, streptococii sau virale: herpes labial.

Aceste modificari se prezinta si la nivelul structurii dentare, modificand raspunsul anumitor componente la anumiti stimuli considerati normali. Spre exemplu, modificarile vasculare cresc posibilitatea de aparitie a unor inflamatii pulpare, uneori conducand chiar la necroza pulpara.

La nivel parodontal, vasculopatia diabetica produce o forma de parodontopatie marginala cronica, care din nefericire nu prea raspunde la tratamentul local.

Masuri stomatologice in cazul diabetului zaharat

Asadar, daca vom avea un pacient diabetic se vor lua cateva masuri importante:

  1. Intotdeauna se va indica pacientului sa nu inceteze tratamentul bolii sistemice, indiferent ca este cazul unui tratament oral sau insulinic, fara acordul medicului nutritionist;
  2. Se vor face programarile la inceputul zilei astfel incat sa nu interferam cu orarul insulinei si se vor face astfel incat pacientul sa nu astepte, stresul marind valorile glicemiei;
  3. Intotdeauna pacientul trebuie sa manance inainte de a veni la programare, iar daca vor fi necesare extractii acestea se fac la jumatatea intervalului a doua mese consecutive;
  4. Anesteziile se fac intotdeauna cu anestezice locale fara concentratii crescute de vasoconstrictor (1/200.000) atat pentru a se evita complicatii acute ale bolilor cardiovasculare preexistente cat si pt a preveni necroza tesuturilor locale si ischemia filetelor nervoase;
  5. Atunci cand este cazul unor manevre chirurgicale se vor lua masuri de precautii in privinta valorilor glicemiei,  se vor lua masuri de prevenire a unei infectii ulterioare prin antibioprofilaxie si antibiotic cu spectru larg 5-7 zile postextractional;
  6. Nu se vor prelungi in nicun caz sedintele astfel incat sa interferam cu orarul de masa al pacientului;
  7. Zaharul cubic sau solutia perfuzabila de glucoza vor fi la indemana pt a putea fi administrate prompt in cazul aparitiei semnelor de hipoglicemie (transpiratii reci, tremuraturi, pierderea constientei);
  8. Obligatoriu pacientul va fi urmarit in timpul  interventiei stomatologice, precum si ulterior cam 15-30 min cat se realizeaza programarea urmatoarei sedinte, plata sau prescrierea unei retete de catre medicul stomatolog, iar in cazul unor interventii de chirurgie controlul este si mai important pacientul fiind urmarit 7-10 zile atat de medicul stomatolog, cat si de cel nutritionist.

Categorii de risc in cazul diabetului

Pacientii diabetici se impart in 3 categorii de risc in functie de cat de bine isi controleaza boala astfel avem:

  1. Pacienti cu rare fenomene de hipoglicemie si cu putine complicatii diabetice, cu glicemia a jeun sub 200mg/dl, cu Hb A1c <7% – PACIENTII CARE-SI CONTROLEAZA FOARTE BINE BOALA, FARA RISC;
  2. Pacienti cu fenomene de hipoglicemie ocazionale si cu cateva complicatii, glicemie a jeun sub 250 mg/dl, hb A1c intre 7-9% – PACIENTII DE RISC MEDIU;
  3. Pacienti cu frecvente fenomene de hipoglicemie, multiple complicatii, glicemie a jeun peste 250 mg/dl, hb A1c >9% – PACIENTII DE RISC MAJOR, TREBUIE INTERNATI IN SPITAL.

In functie de clasele de risc, in stomatologie INTOTDEUNA SE VA ALEGE GRUPA DE PACIENTI FARA RISC, iar cei DE RISC MEDIU vor fi tratati in sectiile de chirurgie OMF, iar pentru alte probleme stomatologice abia dupa ce isi controleaza functia metabolica.

Tratamentul stomatologic la persoanele cu diabet zaharat

In ceea ce priveste gama de tratamente stomatologice la persoanele cu diabet zaharat, care se pot realiza la astfel de pacienti, aceasta este una larga cu, conditia respectarii regulilor de mai sus. Asadar se pot realiza urmatoarele:

  • interventie odontorestauratoare de tipul obturatiilor coronare (plombe);
  • endodontice –extirpari (scoatere de nerv), obturatii de canal (plombe de canal), drenaj endodontic (in infectii);
  • chirurgie –extractii, drenaje;
  • implantologie- implanturi dentare, sinus lift (PACIENT OBLIGATORIU COMPENSAT);
  • protetica-lucrari protetice fixe (punti), lucrari protetice mobile (proteze totale sau partiale, scheletate);
  • parodontologie: chiuretaje radiculare, operatii cu lambou cu mentiunea ca problemele parodontale sunt datorate in principal bolii degenerative si aceste interventii doar imbunatatesc situatia nu o vindeca si nici nu ii stopeaza evolutia, defectele fiind unele structural datorate bolii diabetice in sine;
  • profilaxie: detartraj si periaj profesional.

Asadar, tratamentul stomatologic la persoanele cu diabet zaharat este conditionat de compensarea situatiei clinice si indeplinirea conditiilor locale de tratament. La Dental Clinica, medicii specialisti ca vor acorda cele mai bune sfaturi in cazul in care suferiti de diabet zaharat, alaturi de o urmarie post-consultatie si post-procedura stomatologica, pentru a va pastra o stare de sanatate generala, optima.