Ortodontia este ramura medicinii dentare ce se ocupa cu rezolvarea problemelor de malocluzie (inchiderea gurii) si malpozitie a dintilor (incorecta aliniere a dintilor) .

Majoritatea problemelor ce apar si trebuie tratate in rearanjarea dintilor sunt inghesuirile; la acestea se adauga rotatiile in ax fata de cel normal, dinti ectopici (in afara arcadei), dinti entopici (in spatele arcadei), etc. Daca aceste probleme nu sunt rezolvate la timp, in viitor va fi afectata sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare; o masticatie deficitara va afecta tot sistemul digestiv ; prin urmare poate perturba intreg procesul de evolutie al unui individ.

De aceste probleme se ocupa medicul stomatolog specializat in ortodontie. Insa si medicul dentist care intra in contact cu pacientii copii practica ortodontia interceptiva, deoarece majoritatea problemelor ortodontice pe care le are pacientul adolescent si adult au originea in prima copilarie. Ortodontia interceptiva este la granita intre pedodontie si ortodontie. Aceasta disciplina vizeaza trei obiective:

pastrarea spatiului in cazul pierderii premature a dintilor temporari (de lapte) ;

indepartarea obiceiurilor orale vicioase;

oprirea in evolutie a problemelor ortodontice.

Pentru realizarea acestor obiective sunt utilizate aparatele dentare. Acestea pot fi:

aparate dentare mobile si mobilizabile;

aparate dentare fixe metalice;

aparate dentare fixe ceramice (sunt de culoare asemanatoare dintelui, fiind mai estetice) ;

aparate dentare safir fiind mult mai estetice, deranjand foarte putin la vorbire.

Indicatiile de tratament prin mijloace mobile sau fixe se stabilesc de catre ortodont, in functie de o serie de factori, cum ar fi varsta pacientului sau tipul de anomalie dentara, precum si riscul de recidiva.

Pacientul se prezinta la medicul ortodont deoarece este interesat de aspectul fizic, estetic, insa ortodontul se preocupa si de corectarea muscaturii si repozitionarea dintilor armonios pe arcada. Pacientii provin din categorii de varsta diferite: copii, adolescenti, tineri, chiar si adulti deoarece progresele in ortodontie sunt foarte mari si aparatele utilizate sunt din ce in ce mai estetice, mai putin vizibile.