Din nefericire, gravidele in ziua de azi apeleaza la serviciile stomatologice doar in momentul aparitiei unei dureri dentare si acest lucru in special din cauza fobiei asociate tratamentului stomatologic.
In cazul durerilor dentare aparute pe parcursul sarcinii, gravida ar trebui sa-si depaseasca fobia si sa se adreseze medicului specialist, fie acesta medic dentist sau medicului ginecolog (acesta urmand a o directiona spre medicul dentist) pentru a primi un tratament dentar adecvat pentru durerile de dinti aparute in sarcina.
Cauze ale durerilor dentare in sarcina
Durerile dentare aparute pe parcursul unei sarcini pot avea cauze diferite:
- durerea suportabila si de scurta durata (cateva secunde), ce apare la contactul cu alimente reci, calde, dulci – durerea caracteristica unei simple carii dentare;
- durerea violenta si persistenta, ce iradiaza in hemicraniu fara a depasi linia mediana, aparuta in inflamatia pulpara ireversibila (pulpita totala seroasa);
- durere pulsatila – caracteristica in pulpitele totale purulente;
- durerea ce initial debuteaza ca o jena, ca mai apoi sa se transforme intr-o durere continua, insuportabila poate fi insotita de modificari tisulare (tumefactii-umflaturi; mucoasa eritematoasa-mucoasa rosie in dreptul dintelui) – aceasta durere este caracteristica unei parodontite apicale (infectia parodontiului apical-a tesutului osos din jurul dintelui)
- durerea suportabila asociata cu sangerarea gingivala – durerea din boliile parodontiului gingival- gingivita de sarcina, parodontita marginala cronica din sarcina.
Pe langa acestea, mai exista cateva afectiuni stomatologice frecvente in sarcina, care trebuie monitorizate si rezolvate pentru a nu afecta sanatatea mamei si a fatului.
Tratamentul dentar de urgenta in sarcina
Tratamentul dentar de urgenta in sarcina se recomanda in urmatoarele cazuri:
– in cazul unei inflamatii ireversibile a pulpei dentare (pulpita totala seroasa si purulenta) – extirparea nervului (scoaterea nervului) si obturatia de canal in aceeasi sedinta sau precedata de un pansament antiseptic;
– in cazul unei leziuni periapicale, fie ca este asociata cu tumefactia, fie ca nu, in primul rand se realizeaza drenaj endodontic si spalaturi, urmand apoi a se decide daca se poate trata dintele sau se va recurge la extractia sa. Decizia de pastrare sau tratare a dintelui este a medicului si se va face strict pe baza simptomatologiei clinice, nefiind indicat un examen radiologic indiferent de varsta sarcinii, acesta fiind considerat in prezent un risc semnificativ pentru viitorul bebelus (risca malformatii cromozomiale, leucemii in primii ani de viata).
Extractia dentara de urgenta in sarcina
Extractia de urgenta dintelui se poate realiza fara nicio problema indiferent de varsta sarcinii, este adevarat ca exista precautii anestezice in primul si ultimul trimestru de sarcina, insa se are in vedere faptul ca o slaba sedare a gravidei pericliteaza fatul mai mult decat anestezia, care se realizeaza cu un anestezic non-epinefrinic (fara adrenalina) si considerat de catre ASA (AMERICAN SOCIETY OF ANESTHESIOLOGISTS) un anestezic cu risc teratogen scazut-clasa C.
Asadar, ceea ce trebuie retinut este faptul ca indiferent de varsta sarcinii un tratament de urgenta se poate realiza, chiar si un tratament mai putin conservator, adica o extractie. Se poate face si anestezie (cu un anestezic non-epinefrinic-mepivastesin).
Astfel, singurul lucru contraindicat este realizarea unei radiografii (chiar si cu protectie- sort de plumb) deoarece in primele saptamani se formeaza sistemul nervos central- risc de aparitie a unei malformatii cromozomiale sau congenitale craniene, iar pe parcursul sarcinii risca fie malformatii congenitale sau anomalii sangvine de tipul leucemiilor in primii ani de viata ai bebelusului.
Deci orice gravida ce prezinta o durere dentara trebuie sa se adreseze medicului specialist (ginecolog sau dentist) deoarece lipsa unui tratament dentar de urgenta nu face decat sa pericliteze atat viata fatului, cat si a mamei.