Aparatul de radioviziografie permite realizarea radiografiilor dentare cu ajutorul unui senzor special care instantaneu transferă imaginea pe calculator.

Acest senzor se aplica in cavitatea bucala, in dreptul dintelui de examinat. Imaginea de pe monitor poate fi prelucrata, marita sau colorata diferit, in functie de ceea ce se urmareste. Se pot obtine detalii legate de marimea osului mandibular sau maxilar, imagini ale sinusurilor, ale nervului, ale articulatiei temporo-mandibulare, numarul radacinilor, inclinarea si curbura acestora.

Acest aparat dentar permite, astfel, nu doar diagnosticarea oricarei afectiuni dentare cum ar fi granuloame, chisturi, tumori, vicii de implantare ci poate estima totodata cu o precizie destul de marita sansele de succes ale oricarei interventii stomatologice sau chirurgicale.

Avand rata de iradiere scazuta (10 radioviziografii fac cat o radiografie cu Rontgen) acest aparat este folosit cu succes la copii pentru a aprecia pozitia mugurilor dentari. Astfel, timpul scurt de obtinere a radiografiei si pastrarea ei in memoria calculatorului imbunatatesc calitatea tratamentului stomatologic.