Tratamentul dentar de urgenta in cazul unei sarcini

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | October 7th, 2019

Despre problemele stomatologice in sarcina s-a mai vorbit si se poate vorbi in continuare, insa ceea ce as dori dori eu sa punctez in acest articol este cum si cand (varsta sarcinii) se poate realiza un tratament dentar de urgenta in cazul unei gravide. Din nefericire, gravidele in ziua de azi apeleaza la serviciile stomatologice doar in momentul aparitiei unei dureri dentare si acest lucru in special datorita fobiei asociate tratamentului stomatologic.

In cazul durerilor dentare aparute pe parcursul sarcinii gravida ar trebui sa-si depaseasca fobia si sa se adreseze medicului specialist, fie acesta medic dentist sau medicului ginecolog (acesta urmand a o directiona spre medicul dentist).

Durerile dentare aparute pe parcursul unei sarcini pot avea cauze diferite:
– durerea suportabila si de scurta durata (cateva secunde), ce apare la contactul cu alimente reci, calde, dulci – durerea caracteristica unei simple carii dentare;
– durerea violenta si persistenta, ce iradiaza in tot hemicraniu fara a depasi linia mediana, aparuta in inflamatia pulpara ireversibila (pulpita totala seroasa);
– durere pulsatila – caracteristica in pulpitele totale purulente;
– durerea ce initial debuteaza ca o jena, ca mai apoi sa se transforme intr-o durere continua, insuportabila poate fi insotita de modificari tisulare (tumefactii-umflaturi; mucoasa eritematoasa-mucoasa rosie in dreptul dintelui) – aceasta durere este caracteristica unei parodontite apicale (infectia parodontiului apical-a tesutului osos imprejurator dintelui)

Figura 1- leziune apicala (granulom)

– durerea suportabila asociata cu sangerarea gingivala – durerea din boliile parodontiului gingival- gingivita de sarcina, parodontita marginala cronica din sarcina (acestea fiind discutate intr-un articol precedent)

Tratamentul de urgenta al durerilor discutate mai sus pot fi:
– in cazul unei inflamatii ireversibile a pulpei dentare (pulpita totala seroasa si purulenta) – extirparea nervului (scoaterea nervului) si obturatia de canal in aceeasi sedinta sau precedata de un pansament antiseptic;
– in cazul unei leziuni periapicale, fie ca este asociata cu tumefactia, fie ca nu, in primul timp se realizeaza
drenajul endodontic si spalaturi, urmand apoi a se decide daca se poate trata dintele sau se v-a recurge la extractia sa. Decizia de pastrare sau tratare a dintelui este a medicului si se va face strict pe baza simptomatologiei clinice, nefiind indicat un examen radiologic indifferent de varsta sarcini, acesta fiind considerat in prezent un risc semnificativ pentru viitorul bebelus (risca malformatii cromozomiale, leucemii in primii ani de viata).

Extractia de urgenta dintelui se poate realiza fara nicio problema indiferent de varsta sarcini, este adevarat ca exista precautii anestezice in primul si ultimul trimestru de sarcina, insa se are in vedere faptul ca o slaba sedare a gravidei pericliteaza fatul mai mult decat anestezia, care se realizeaza cu un anestezic non-epinefrinic (fara adrenalina) si considerat de catre ASA (AMERICAN SOCIETY OF ANESTHESIOLOGISTS) un anestezic cu risc teratogen scazut-clasa C.

Figure 2- ecografie 3D – 33 saptamani a unui bebelus sanatos si fericit

Figure 3- ecografia apartine unei paciente a clinicii T.E -30 de ani, graviduta in 35 de saptamani si supusa unei extractii a unor resturi radiculare 3.6, 4.6 in saptamana 30 de sarcina

Figura 4 – pacienta T.E in varsta de 30 ani si gravida in 35 saptamani cu zone edentate 3.6, 4.6 , pozele au fost facute la 5 saptamani postextractional.

Asadar ceea ce trebuie retinut este faptul ca indiferent de varsta sarcini un tratament de urgenta se poate realiza, chiar si un tratament mai putin conservator adica o extractie. Se poate face si anestezie (cu un anestezic non-epinefrinic-mepivastesin). Singurul lucru contraindicat fiind realizarea unei radiografii (chiar si cu protectie- sort de plumb) deoarece in primele saptamani se formeaza sistemul nervos central- risca aparitia unei malformatii cromozomiale sau congenitale craniene , iar pe parcursul sarcinii risca fie malformatii congenitale sau anomalii sangvine de tipul leucemiilor in primii ani de viata ai bebelusului.
Deci orice gravida ce prezinta o durere dentara trebuie sa se adreseze medicului specialist (ginecolog sau dentist) deoarece lipsa unui tratament dentar de urgenta nu face decat sa pericliteze atat viata fatului, cat si a mamei.
Un articol scris de: dr. Violeta Andreescu