Antibioticele in Stomatologie

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care o fac pacientii cu dureri dentare sau probleme dentare este administrarea antibioticelor, antialgicelor si antiinflamatoarelor fara un consult de specialitate in prealabil.

In cazul unei probleme dentare, doar medicul este cel in masura sa prescrie sau nu un tratament cu antiobiotic, in functie de afectiune: antibioterapia se face doar in scop terapeutic in tratamentul de baza al unei infectii post-operatorie, ca tratament ajutator intr-o infectie chirurgicala (abcese, infectia glandelor salivare, etc.), dar si in profilaxia supra-infectiei.

Cand se prescriu antibioticele?

Antibioticele se prescriu doar in caz de infectie, in celelalte situatii fiind luate fara niciun rost, singurul efect produs fiind scaderea imunitatii organismului.

Printre afecţiunile dentare care impun admnistrarea acestora se numără: inflamaţiile gingiei, intervenţiile chirurgicale parodontale, inserarea implanturilor dentare, extracţiile dentare, pulpita şi intervenţiile chirurgicale în vederea tratamentului prin implanturi dentare sau a tratamentului protetic.

In prescrierea antibioticele pentru infectiile dentare trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte: componenta activa a medicamentului, doza administrata/recomandata, numărul de prize pe zi, calea de administrare a antibioticului, titrul tisular terapeutic al antibioticului in zonele anatomice afectate, durata tratamentului cu antibiotic, afectiunile asociate de care sufera pacientul, susceptibilitatea la reacții adverse si intolerante, inclusiv alergii.

Care sunt cele mai utilizate antibiotice in stomatologie?

Cele mai utilizate sunt Amoxicilina, Augmentinul, Metronidazolul, cel din urma mai ales in infectii mai grave, unde se suspecteaza si prezenta germenilor anaerobi, germeni cu o virulenta crescuta. Multi pacienti isi administreaza Oxacilina, aceasta fiind eficienta in infectiile cutanate (ale pielii), dar in cavitatea orala infectiile sunt produse de cu totul alti germeni decat cei externi, de pe piele.

Ampicilina a fost eficienta o perioada, dar, in ultimii ani, s-a constatat ca este mai activa AMOXICILINA.  Asociată cu acidul clavulanic, rezulta preparatul numit AUGMENTIN.

Cum se folosesc antibioticele in stomatologie?

Nu se indica administrarea antibioticelor si antiinflamatoarelor pe stomacul gol. Se recomanda consumul de alimente si apoi administrarea dozelor terapeutice. In cazul in care pacientul sufera de afectiuni gastrice, cu un sfert de ora inainte de masa, se adminstreaza un pansament gastric ( ex: gastrocalm).

Terapia cu antibiotice in medicina dentara are anumite particularitati. Majoritatea pacientilor sunt tratati ambulatoriu.

Este bine des tiut ca antibioticele se administreaza MINIM 5 ZILE, chiar daca dupa 2 zile infectia trece aparent si nu mai exista dureri.

Pentru sfaturi si intrebari legate de utilizarea antibioticelor pentru problemele stomatologice, medicii Dental Clinica va stau la dispozitie!

Automedicația pacientilor, justificata prin evocarea unor experiente clinice anterioare sau prin recomandari neautorizate, este des intalnita la noi in tara. Recomandam consultarea medicului intotdeauna inainte de a ne administra antibiotice de orice fel si pentru orice tip de afectiune!