Igienizarea profesionala presupune urmatoarele etape: detartraj, airflow si periaj. In mod normal, fiecare pacient, trebuie sa se prezinte pentru o igienizare cel putin o data la 6 luni. Insa, in cazul pacientilor cu implanturi, aceasta trebuie efectuata o data la 4 luni, iar fumatorii, ar trebui sa efectueze aceasta manopera o data la 3 luni. 

Prin detartraj se indeparteaza placa bacteriana si tartrul. Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor și duce in final la pierderea dinților. După detartraj este normal ca pacienții să simtă o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, dar aceste efecte vor dispărea într-un timp cat mai scurt. Printre beneficiile igienizarii profesionale se numara si eliminarea tartrului – acumularea de placa si tartru dentar atat deasupra cat si sub linia gingiilor poate duce la probleme parodontale serioase. Din pacate chiar si cu un periaj dentar zilnic si prin folosirea atei dentare este imposibil de a elimina toate resturile si bacteriile care se depoziteaza in spatele gingiei. Este nevoie de ochii experimentati ai medicului igienist si echipament specializat pentru a inlatura bacteriile si resturile potential daunatoare.

Profilaxia dentara este un tratament eficient pentru eliminarea petelor inestetice, pentru

o respiratie proaspata – respiratia urat mirositoare indica in cele mai multe cazuri avansarea bolii parodontale. O combinatie de particule alimentare in putrefactie si gangrenarea gingiilor au ca rezultat o respiratie dezagreabila, denumita in termeni medicali halena bucala. Indepartarea de rutina a placii dentare, a calculilor si bacteriilor poate reduce considerabil halena bucala, reducand in acelasi timp riscul de infectare a gingiilor.