Boala parodontala este o afectiune a tesuturilor ce mentin dintii in alveola osoasa, respectiv a ligamentelor si a membranelor periodontale. Aceasta boala este provocata de placa bacteriana de pe suprafata dintilor si a zonelor adiacente lor. Initial boala debuteaza cu o gingivita, caracterizata prin gingii tumefiate , extrem de sensibile, uneori chiar dureroase si sangerande la periaj. In formele de boala parodontala avansata apare distrugerea osoasa cu aparitia asa-numitelor “pungi parodontale”, ce reprezinta crearea unui spatiu variabil, ca dimensiune, intre gingie si osul alveolar. Continutul pungilor parodontale este intotdeauna purulent.

Boala parodontala poate aparea la orice varsta, insa ea este preponderenta la persoanele de peste 35-40 ani. Exista insa si forme de parodontopatie prepubertala si juvenila, ce afecteaza copiii si adolescentii. Aceste forme fiind in general forme cu transmitere genetica intalnite ca forma de manifestare a diferitelor boli si sindroame cromozomiale (sindromul Down).

Boala are ca principal factor determinant o igiena bucala deficitara sau o igiena bucala necorespunzator executata. Aceasta boala poate avea si factori predispozanti cum sunt perioadele stresante, fumatul, bruxismul, obiceiurile vicioase (mancatul semintelor, folosirea scobitorilor, etc), bolile metabolice (diabetul), bolile imuno-supresive (SIDA, leucemii, depresii, bolii mintale).

Boala parodontala este o boala reversibila in forma ei de gingivita, partial reversibila in formele ei de parodontopatie superficiala si ireversibila in formele ei avansate. Tratamentul bolii parodontale este individualizat in functie de forma evolutiva a bolii. In prima etapa a tratamentului se imbunatateste igiena bucala si se indeparteaza toti factorii favorizanti ( fumatul, obturatii debordante, lucrari protetice prost adaptate, obiceiuri vicioase). Imbunatatirea igienei dentare trebuie sa cuprinda un detartraj supra/subgingival, periaj profesional, tratament antiseptic/antibiotic local, precum si o tehnica individualizata de spalat pe dinti. In cazul in care boala este prinsa in forma ei de acutizare (abces parodontal) se poate recomanda si un tratament antibiotic sistemic asociat tratamentului local.

In formele avansate de boala parodontala ca tratament se realizeaza chiuretajul subgingival in camp deschis cu/fara aditie de os sintetic, interventia purtand numele de operatie cu lambou. Aceasta interventie avand rolul de a incetini evolutia bolii si a o ameliora.

In DentalClinica se tratateaza cu succes toate formele de boala parodontala, pornind cu simpla igienizare, pana la realizarea interventiilor radicale de tipul operatiilor cu lambou si aditie de os.