Trebuie sa ne spalam de 2 ori pe zi: dimineata si seara, inainte de culcare. Periajul de seara este cel mai important periaj al zilei.

Se aseaza periuta perpendicular pe dinti, in unghi drept. Perii trebuie sa atinga atat gingia cat si suprafata dintilor(nu evitati contactul perilor cu gingia pentru ca acesta este benefic). Se indica ca miscarile periajului sa fie circulare. Periati suprafetele vestibulare ale dintilor (suprafetele exterioare), cele orale (suprafetele interioare) si suprafetele ocluzale (suprafetele cu care se mesteca).

Se periaza cu atentie fiecare grup de dinti: 2 grupuri laterale (molarii pana la canin) si un grup frontal (caninii si incisivii). Pentru fiecare suprafata a fiecarui grup se executa 8-10 miscari. La final se periaza limba in 3-4 miscari.

Nu exercitati presiuni excesive in timpul periajului. Miscarile vor fi blande si usoare.

Se clateste gura cu apa si se elimina apa cu gura larg deschisa pentru a indeparta resturile de pasta de dinti si placa bacteriana detasata de pe dinti.

Durata periajului este de 5-8 minute.

Periuta de dinti va fi schimbata o data la 3 luni pentru a fi eficienta.

MIJLOACE ADJUVANTE PERIAJULUI DENTAR

APA DE GURA

Dupa ce va spalati pe dinti luati in gura aproximativ 10 ml de apa de gura.

Cu buzele inchise si dintii usor indepartati, cu ajutorul musculaturii fetei plimbati viguros solutia prin toate regiunile cavitatii bucale, timp de cel putin 30 de secunde. Apoi lichidul se elimina din gura dar fara a clati ulterior cu apa.

Dupa folosirea apei de gura se va evita consumul de alimente si lichide. Astfel, substantele antiseptice si fluorurile pe care le contine isi pot exercita efectul pe durata somnului.

ATA DENTARA

Ata dentara se infasoara pe un deget de la mana stanga si unul de la mana dreapta.

Se intinde pentru a o pune in tensiune si se introduce cu grija impingandu-se inspre gingie pana se simte ca ata se misca liber.

Se pliaza in jurul fiecarui dinte si se executa miscari de razuire a suprafetelor interdentare pentru a elimina placa bacteriana.

PERIUTELE INTERDENTARE

Peria interdentara se introduce in spatiul interdentar din directie vestibulara(exterioara) si se efectueaza cateva miscari vestibulo-orale si oro-vestibulare. La dintii laterali poate fi necesara introducerea dinspre oral(interior).

Se recomanda sa se foloseasca o data pe zi, preferabil seara.

FOARTE IMPORTANT este CONTROLUL STOMATOLOGIC care se indica O DATA LA 6 LUNI