Pentru pacientii care isi doresc imbunatatirea aspectului zambetului lor intr un mod minim invaziv, fatetele ceramice no prep sau minimal prep pot fi raspunsul.  Ca si fatetele traditionale , cele no prep sunt lipite pe suprafata externa, vizibila a dintilor si pot modifica cu usurinta dimensiunea, forma si culoarea dintilor. Ca si avantaj fata de cele traditionale- nu se reduce deloc(no prep) sau foarte putin(minimal prep) din dinti si datorita acestui fapt adeziunea acestora este mai buna, fiind doar in smalt.

Faţetele pot fi făcute din mai multe tipuri de ceramică:

  • Ceramică presată. Faţetele din acest tip de ceramică sunt destul de rezistente, însă de obicei mai groase decât celelalte tipuri de faţete.
  • Ceramică stratificată. Ceramica feldspatică este adăugată strat cu strat de către tehnician şi forma poate fi uşor adaptată fiecărui pacient.
  • Litiu disilicat. Extrem de rezistent, faţetele sunt confecţionate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizată. Cea mai nouă şi mai recomandată tehnică.

Candidatii ideali pentru fatete no prep:

  • Pacienti cu dinti mici din diverse cauze: cauze externe cum ar fi eroziunea acida; factori genetici ce duc la dinti mici si spatieri intre ei, diastema; discrepante intre dimensiunea maxilarului si cea a dintilor
  • Cazuri ortodontice in care s a recurs la extractii ale dintilor pentru a rezolva problemele de inghesuire si care s au finalizat cu arcade inguste inclinate spre interior
  • Dinti scurti, tociti, ciobiti, fracturati
  • Dinti care par vizual mai mici- in contextul intregului zambet sau datorita unor buze prea mari
  • Anomalii de forma –cel mai frecvent incisvii laterali cu forma de tarus, cui
  • Dinti cu coloratii minore

Situatii care contraindica fatetele no prep:

Pozitii necorespunzatoare ale dintilor, discrepante mari in ceea ce priveste pozitia radacinii, relatii ocluzale slabe, profil facial sters- in aceste cazuri se indica tratamentul ortodontic. Daca se refuza tratamentul ortodontic, este necesara slefuirea dintilor pentru a putea crea alinierea corespunzatoare

Dinti care sunt mari si pozitionati vestibular(in fata)- pot necesita prepararea dintilor sau tratament ortodontic

Pacienţii ce vor primi faţete dentare trebuie să aibă un ţesut parodontal sănătos şi o igiena dentară foarte bună. Boala gingivală poate compromite aspectul estetic chiar şi al unei lucrări foarte bine realizate

O contraindicaţie foarte importantă o constituie bruxismul nocturn sau diurn şi obiceiurile vicioase. Bruxismul sau “scrâşnitul din dinţi” este un duşman al faţetelor dentare pentru că sunt aplicate forţe foarte mari pe lucrări şi, deşi porţelanul din care sunt făcute este rezistent şi durabil, acestea se pot sparge sau chiar dezlipi complet de pe suprafaţa dinţilor

Cariile dentare sau infecţiile dentare netratate (abcese sau granuloame dentare) contraindică tratamentul cosmetic pe dinţii afectaţi. După tratamentul dinţilor, contraindicaţia dispare şi pot fi aplicate faţete.

Dezavantaje

Ca în cazul oricărei lucrări dentare, există o perioadă de acomodare a pacientului cu noile faţete. La început pot apărea dificultăţi în pronunţarea anumitor consoane precum “v”,”f” sau “s”. Faţetele dentare se pot ajusta ulterior de către medicul dentist acolo unde se impune.

Faţetele dentare sparte sau fisurate nu pot fi reparate. În cazul unei fracturi, se impune înlocuirea lor.

Deşi se întâmplă rar, ele se pot dezlipi de pe suprafaţa dintelui. Pentru evitarea acestui lucru se contraindică total obiceiurile vicioase precum rosul unghiilor, pixului, creioanelor sau al altor obiecte dure. Este recomandat să se evite forţe excesive pe dinţii faţetaţi.

Dinţii acoperiţi cu faţete pot fi în continuare afectaţi de carii în zonele neacoperite, aşa că se impune o igienă foarte riguroasă.