In ultimii 20 de ani, implantologia a inceput sa ocupe un rol foarte important in stomatologie avand o caracteristica inovatoare prin care o bresa edentata poate fi inchisa fara a fi afectati dinti integri.

S-au facut pasi uriasi in cercetare bazata pe dovezi astfel incat intelegerea care exista asupra acestui domeniu a permis practicienilor sa ofere pacientilor un serviciu extraordinar si previzibil cu rezultate de durata.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este definit ca un inlocuitor artificial al radacinii dintelui si este folosit pentru restaurari ce seamana cu dintele natural sau cu un grup de dinti. Implanturile pot fi necesare cand dintii naturali sunt pierduti.

Cand apare pierderea dintilor, functia masticatorie este diminuata; osul de sustinere poate foarte usor sa-si piarda din masa si densitate, ceea ce poate conduce la fracturi ale mandibulei si la reducerea osoasa verticala. In mod frecvent aspectul fizic al persoanei este considerabil afectat.

In cursul anilor s-a incercat utilizarea unui numar variabil de materiale pentru confectionarea implanturilor, din care au supravietuit doar cateva, care poseda anumite proprietati obligatorii ce se impun in vederea obtinerii unui succes pe termen lung.

Materiale pentru implanturile dentare

O conditie obligatorie impusa tuturor biomaterialelor este asigurarea lipsei de nocivitate locala si generala. Trebuie evitate materialele care au componente toxice, cancerigene, alergice si/sau radioactive.

Biomaterialele utilizate in implantologia orala trebuie sa asigure transmiterea fortelor ocluzale tesuturilor de sustinere. In acest sens, ele trebuie sa prezinte o rezistenta mecanica suficienta pentru a nu suferi modificari in cursul exercitarii fortelor fiziologice.

Implanturile endoosoase pot fi:

  • metalice;
  • aliaj;
  • ceramica;
  • materiale plastice;

Functionalitatea si adaptabilitatea clinica se refera la implantul in sine, care trebuie:

  • sa fie clinic utilizabil, oferind posibilitati de protezare estetice si functionale;
  • sa permita sterilizarea si ulterior, igienizarea corespunzatoare;
  • sa poata fi inserat si eventual indepartat fara manevre chirurgicale laborioase;

Titanul – material ideal pentru implanturile dentare

Din punct de vedere stiintific si practic, primul loc ca materiale pentru implanturile endoosoase il ocupa aliajele metalice deoarece au proprietati rezistive crescute (rezistenta la compresiune, tractiune, etc.), pentru a putea prelua si transmite osului fortele fiziologice care se exercita la acest nivel.

Dintre acestea, titanul, pur 99.85% este materialul ideal pentru implanturi dentare si cel care se foloseste actualmente in clinica obtinandu-se rezultate foarte bune.

Calitatile titanului in implantologie

Calitatile titanului sunt:

  • punctul de topire – titanul se topeste la 1660, putand fi sterilizat fara riscuri la 300
  • rezistenta – implanturile sunt fabricate dintr-o singura bara de titan pur prin prelucrari mecanice, conferindu-le rezistenta maxima
  • duritatea – titanul are duritate comparabila cu cea a otelului, conferindu-i calitati mecanice deosebite
  • rigiditatea – implanturile nu se deformeaza la aplicarea fortelor de montare sau de frezare si nici in biomecanica masticatiei
  • amagnetismul – titanul nu are nici un efect magnetic, de aici rezultand o buna suportabilitate tisulara
  • actiunea regeneratoare si terapeutica – cercetarile si experienta practica au evidentiat calitatile cicatrizante ale oxidului de titan
  • pH-ul neutru– bioxidul de titan, TiO2, care se formeaza imediat in jurul moleculelor de metal are un pH cu valoarea 7, adica total neutru
  • imunitatea biologica– implantul poate fi stimulat in contact cu osul, cu tesuturile din jur si cu mediul cavitatii bucale
  • rezistenta excelenta la socul electric– titanul are o conductibilitate termica foarte scazuta
  • greutate redusa– densitatea titanului este apropiata de cea a aliajelor usoare

In concluzie se poate spune ca acest biomaterial, prin calitatile sale raspunde la aproape toate cerintele necesare realizarii osteogenezei, osteointegrarii si durabilitatii in timp in implantologie. Implantul dentar din titan pur ofera o compatibilitate perfecta, o osteogeneza corecta si concreta si o viabilitate in timp demonstrata.

Pentru mai multe detalii despre implanturile dentare si importanta titanului in implantologie, medicii nostri specialisti, va stau la dispozitie.