Fatetele dentare din portelan reprezinta cea mai de succes minim-invaziva procedura stomatologica a ultimului deceniu. Fatetele din portelan au devenit alternativa moderna a coroanelor dentare metalo-ceramice sau a celor integral ceramice.
Asemanator unghiilor false, pe suprafata dintilor naturali, ce au o culoare, forma sau pozitionare problematica, se lipesc fatete, realizate de tehnicianul dentar in laborator, ce redau perfect estetica si functionalitatea unor dinti de vis.
Fatetele ceramice sunt foite subtiri de ceramica care se lipesc pe suprafata dintilor dupa slefuirea unei suprafete foarte subtiri a smaltului. Fatetele ceramice sunt o alternativa viabila pentru multe cazuri , care pana nu demult se rezolvau prin coroane de invelis. Efecte spectaculoase pot fi obtinute in doar 2 sedinte de tratament. Fatetele ceramice sunt un excelent remediu pentru dintii tociti, sparti, spatiati, patati sau inghesuiti. Sunt considerate restaurari pe termen lung care protejeaza si dintii si intaresc frumusetea zambetului dumeavoastra. Avand o grosime foarte redusa, fatetele necesita slefuirea unei cantitati foarte mici de smalt.
Independent de cauzele aspectului neplacut al dintilor, fatetele dentare pot rezolva majoritatea problemelor dumneavoastra stomatologice, inclusiv:
-Îmbunatatirea formei si a nuantei dintilor dumneavoastra cu ajutorul fatetelor realizate la comanda.
-Smaltul uzat: În timp, substanta subtire, alba care acopera dintii (smalt) se poate uza, poate deveni mata si decolorata. Astfel de uzura si decolorare pot fi naturale sau rezultatul unei predispozitii genetice; în orice caz, adeseori sunt rezultatul obiceiurilor dumneavoastra (consumul de bauturi acidulate, ceai sau cafea, fumatul, utilizarea medicatiei, etc.).
-Uzura (tocirea): Dintii se uzeaza în mod natural pe masura ce oamenii îmbatrânesc. Este mai probabil ca dintii îmbatrâniti sa prezinte ciobituri, fisuri sau un aspect general neuniform.
-Genetica: Anumite persoane pot sa se nasca cu o spatiere interdentara anormala care devine mai mare pe masura ce acestea îmbatrânesc.
-Dinti neregulati: Dintii neregulati pot rezulta din scrâsnirea dintilor sau uzura generala.
– Coloraţii medicamentoase cum ar fi cele tetraciclinice. Sunt pacienţi cărora li s-au administrat, în perioada copilăriei, medicamente contraindicate care au determinat mai târziu apariţia unor coloraţii inestetice la nivelul smalţului.
– În cazul existenţei tremelor şi diastemelor (strungăreaţa şi spaţiile dintre dinţi). În acest caz, prin faţetare se pot închide spaţiile inestetice dintre dinţi.
– Prezenţa unor obturaţii (plombe) voluminoase pe suprafaţa anterioară a dinţilor frontali.
Faţetele din răşini compozite pot fi realizate direct de către medic în cabinet sau în laborator.. Ele pot fi folosite doar ca soluţie temporară. Singurele avantaje ale faţetelor din răşini compozite sunt reprezentate de preţul scăzut şi rapiditatea execuţiei, dar din punct de vedere fizionomic şi mecanic, faţetele din materiale compozite sunt inferioare celor din porţelan.
Faţetele ceramice sunt cele mai populare, deoarece combină cerinţele conservative cu cele fizionomice. Sunt realizate în laboratoarele de tehnică dentară dintr-un porţelan foarte rezistent, care redă dinţilor în acelaşi timp şi un aspect fizionomic deosebit. Acestea pot mima transluciditatea dintelui natural, nu irită gingia, iar aspectul lor nu se modifică o dată cu trecerea timpului.
Faţetele din zirconiu au început să fie folosite în ultimii ani. Aspectul lor este foarte asemănător faţetelor din porţelan. Avantajul faţetelor din zirconiu este că sunt foarte rezistente din punct de vedere mecanic şi, astfel, pot fi prelucrate în grosimi foarte mici. Din acest motiv este necesar un sacrificiu minim de ţesut dentar.
Beneficiul de restaurare oferit de fatete
În plus fata de aspectul estetic placut, fatetele dentare pot avea si un scop functional prin protejarea suprafetei unui dinte deteriorat. În unele cazuri, fatetele pot înlocui nevoia unei coroane dentare, eliminând necesitatea unei pregatiri (slefuiri) mai invazive a dintelui.
Fiind atât de subtiri, fatetele dentare pot necesita cel mult o modelare redusa a dintelui atunci când sunt fixate pe dinte. Odata ce fatetele sunt fixate pe dinte, acestea sunt relativ puternice si rezistente; totusi, trebuie avuta grija pentru a nu se abuza de fatete deoarece „cochiliile” din portelan subtire se pot deteriora sau sparge.