Din ce in ce mai multe studii releva legatura dintre diverse afectiuni ale cavitatii bucale si fumat, numindu-l un important factor de risc, nefiind inca dovedit stiintific ca reprezinta un factor cauzator.

Efectele fumatului

Fumatul este un factor major de risc pentru parodontopatii (afectiuni ale tesuturilor de sustinere ale dintilor), afectand prevalenta, extinderea si severitatea acestor afectiuni.

Cercetatori din America si Europa au concluzionat in urma unor studii efectuate ca exista o prevalenta de 1, 5 pana la 7, 3 ori mai mare a parodontopatiilor la fumatori fata de nefumatori, acestea fiind principala cauza a pierderii dintilor.

De asemenea, si numarul de ani in care persoana a fumat este un factor important ce determina pierderea dintilor, gravitatea cariilor coronare si de colet. Pierderea dintilor, avand o frecventa de 3 ori mai mare la fumatori decat la nefumatori, este asociata si cu inflamatia gingiilor (gingivita) datorita unei igiene orale precare asociata fumatului.

Implantul dentar – cum functioneaza

Implantul dentar este o piesa de metal, cel mai adesea un surub, care este plasat in osul maxilarului sau al mandibulei (in locul unei foste radacini dentare), pentru a ajuta la inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa.

Implantul dentar este de fapt o radacina artificiala (titan) a unui dinte, ce prezinta un filet in interiorul caruia se va insuruba viitoarea constructie dentara (dintele propriu-zis). Acesta este tratamentul preferat pentru dintii lipsa si asigura suport total sau partial pentru intreaga dantura. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau, cateodata, imediat dupa extractie si consta intr-o mica interventie chirurgicala, nu foarte complicata (ca agresivitate, poate fi comparata cu o extractie).

Implanturile dentare necesita aceeasi atentie si igiena orala precum dintii naturalii, incluzand atat periajul (corect), utilizarea atei dentare si controale medicale regulate.

La o luna de la insertia lucrarii protetice se realizeaza un control pentru a evalua starea tesuturilor si a implantului, apoi controalele periodice se vor efectua din 3 in 3 luni. Daca ingrijirile la domiciliul pacientului sunt adecvate si nu se remarca semne de boala periimplantara, dupa un an, controalele pot fi efectuate o data la 4 – 6 luni.

In principiu, controalele periodice se stabilesc in functie de necesitatile pacientului, urmarindu-se cantitatea de depozite moi si dure depuse, aspectul tesuturilor periimplantare, starea de sanatate a pacientului, aspectul lucrarii protetice pe implanturi. Se vor testa ocluzia dentara, stabilitatea protezei dentare, stabilitatea bonturilor si a implantelor dentare.

Efectele fumatului asupra implantului dentar

Dintre efectele nocive ale fumatului asupra implanturile dentare putem mentiona:

  • afecteaza in mod negativ fluxul sangvin catre structurile osoase si tesuturile ce inconjoara dintii si gingiile.
  • perturba buna functionare a circuitului sangvin.
  • reducerea substantelor nutritive si minerale din tesuturi.
  • incetineste vindecarea osoasa si a tesuturilor.
  • reducerea densitatii oaselor si a calitatii structurale ale acestora.
  • poate cauza pierderi de structuri osoase marginale in urma efectuarii implantului;
  • creste incidenta inflamatiilor in zona implantului.
  • afecteaza rata de succes a grefelor de os.

Se considera ca pentru fumatori, riscul de infectie in urma efectuarii interventiei chirurugicale este mai mare decat la nefumatori, iar vindecarea este mai lenta. Riscul ca acest implant sa nu isi dovedeasca durabilitatea si eficienta este mai mare, implantul fiind respins de organism.

Astfel, zambetul persoanei in cauza va fi evident afectat (inestetic) si poate exista o potentiala pierdere de os din structura de sustinere a dintilor.

Alte consecinte ale fumatului

Fumatul afecteaza in mod negativ fluxul sangvin catre structurile osoase si tesuturile ce inconjoara dintii si gingiile, ceea ce incetineste vindecarea osoasa. Deterioararea sau eventual caderea implanturilor dentare se datoreaza incapacitatii acestora de a se integra printre tesuturile osoase inconjuratoare.

Printre alte efecte ale fumatului sunt si reducerea densitatii oaselor si a calitatii structurale ale acestora. Fumatul este nociv in toate etapele de montare a implanturilor dentare: extractia dintelui sau pregatirea zonei pentru implant, realizarea interventiei chirurigicale si vindecarea tesuturilor.

Pentru o eficienta si durabilitate maxima a implanturilor dentare, trebuie inlaturat fumatul din obiceiurile de consum ale pacientului. In cazul in care pacientul nu se lasa de fumat (motive personale), se recomanda alte optiuni de tratament odontologic (restaurare protetica fixa, punte-care prezinta si acestea un risc mare de nereusita la fumatori).

Riscul fumatului pentru implantul dentar

De asemenea, medicii stomatologi trebuie sa prezinte riscurile existente pacientului fumator inainte de efectuarea procedurii, subliniind importanta si necesitatea de a renunta la fumat, pentru garantia implantului si a igienei sale dentare.

Fumatul are o contributie ingrijoratoare si la nivelul complicatiilor ce pot aparea in cazul implanturilor dentare: poate cauza pierderi de structuri osoase marginale in urma efectuarii implantului, creste incidenta inflamatiilor in zona acestuia si afecteaza chiar si rata de succes al grefelor de os.

Reusita implantului plasat in fistula odontala a unui fumator este de aproape 3 ori mai mica decat in cazul unui nefumator.

Vestea imbucuratoare insa, este faptul ca renuntand la acest viciu se pot reduce aceste efecte dezastruoase. Capacitatea de vindecare si fluxul sangvin revin usor la nivelul normal, iar cateva studii apreciaza ca aceste capacitati pot fi chiar recastigate integral dupa cativa ani de renuntare (cel putin 10 ani).