Cum se scoate nervul unui dinte?

By: | Tags: , , | Comments: 0 | October 13th, 2019

O obturatie de canal necesita una sau mai multe vizite la medicul dentist si poate fi efectuata de un medic dentist sau endodont.

Etapele extractiei de nerv

Primul pas in acest proces este sa iti faci o radiografie dentara pentru a vedea forma radacinilor dintelui si pentru a determina daca  sunt semne de infectii ale osului pe care este sustinut dintele. Apoi, medicul tau dentist va folosi anestezia locala. Aceasta din urma nu este necesara mereu, mai ales daca nervul dintelui este mort, insa, majoritatea medicilor dentisti folosesc anestezia dentara pentru ca pacientul sa fie mai relaxat in timpul procedurii.

Apoi, pentru a mentine zona uscata si fara saliva in timpul tratamentului, dentistul tau iti va plasa o folie de plastic(diga)in jurul dintelui, special conceputa in acest sens.

O cale de acces catre dintele tau se va face cu ajutorul frezei dentare. Pulpa impreuna cu bacteriile, precum si tesutul nervos distrus vor fi indepartate. Pe toata lungimea canalului, medicul dentist va introduce niste ace subtiri pentru a curata dintele de toate bacteriile. Apa si hipoclorit de sodiu sunt folosite des pentru a igieniza zona dintelui pe care se lucreaza.

Odata ce dintele este curatat, este sigilat. Unii medici dentisti prefera sa astepte o saptamana pana sa aplice plomba finala pe dintele care a fost curatat in prealabil. De exemplu, daca dinte a avut o infectie, medicul dentist aplica un medicament in interiorul dintelui. Altii prefera sa aplice plomba imediat dupa ce dintele este curatat.

La urmatoarea intalnire cu medicul dentist se aplica plomba finala.

Cat de dureroasa este extractia unui nerv?

      Extirparea nervului este cunoscuta ca fiind dureroasa. Insa, majoritatea oamenilor spun ca procedura in sine nu este mai dureroasa decat cea de plombare a dintilor.

La ce trebuie sa ma astept dupa extractia nervului?

Dupa cateva zile de la procedura, dintele poate manifesta o oarecare sensibilitate din cauza inflamarii tesutului, mai ales daca inainte pacientul acuza dureri sau tesutul dintelui era infectat. Aceasta sensibilitate a dintilor sau discomfort in primele zile dupa interventie poatefi controlata cu pastile din categoria analgezicelor sau antiinflamatoarelor. Majoritatea pacientilor se intorc la activitatile lor inca de a doua zi.

Pana cand procedura de obturatie de canal este complet finalizata si pana plomba definitiva va fi aplicata, este bine sa eviti sa folosesti dintele reparat in procesul de mestecare. Acest lucru ajuta la evitarea recontaminarii interiorului dintelui  si previne dintele fragil sa se rupa inainte ca acesta sa fie total restaurat.

Nu uita de ingrijirea dintilor tai. Spala-te pe dinti si foloseste ata dentara si apa de gura cat de des poti si viziteaza-ti medicul dentist la intervalele stabilite.

Complicatiile unei extractii de nerv

In ciuda tuturor eforturilor medicului dentist de a curata si sigila dintele afectat, noi infectii pot aparea in cazul unei obturatii de canal.

Motivele sunt:

– existenta a mai multor canale de curatat (lasarea unuia necuratat)
– aplicarea tratamentului dentar neadecvat care permite bacteriei sa contamineze zona
-fractura plombei in timp, permitand bacteriei sa recontamineze dintele

Alternativa la extractia de nerv

Salvarea dintelui natural este cea mai buna optiune.  Dintele tau natural iti permite sa consumi o varietate de hrana pentru nutritia ta zilnica.

Singura alternativa la obturatia de canal este sa ai dintele extras si inlocuirea lui cu o punte dentara sau un implant. Aceste alternative nu doar ca sunt mai scumpe decat o procedura de obturatie de canal dar si necesita un timp mai indelungat de tratament si alte proceduri.

 Articol scris de:   Dr.Adrian Vochin