Am sa incep prin modificarea termenului de “nerv” cu cel de “pulpa dentara”. Este extrem de important sa intelegeti diferenta. E destul de simplu. Putem spune ca nervul este inclus in pulpa dentara. In dinte mai sunt si vase de sange si celule proprii organismului. Veti vedea pe parcursul articolului importanta.
Mai intai apare caria dentara, care initial nu doare, sub agresiunea bacteriilor. Pe masura ce aceasta evolueaza, bacteriile ajung mai aproape de pulpa dentara si produc afectarea acesteia. Se poate manifesta prin durere sau in foarte putine cazuri, fara. Spunem ca aveti o “pulpita”, sau inflamatia pulpei dentare. Dumneavoastra puteti spune ca va doare din cauza “nervului” .
Mai departe, puteti sa mergeti la medicul dentist sau nu. Ce se intampla in continuare? Bacteriile lupta cu pulpa dentara si in final castiga. Aceasta isi pierde functia si va deveni un tesut mort, care genereaza suport de hrana si dezvoltare in continuare al bacteriilor. Cand acestea se inmultesc suficient, trimit in afara dintelui toxine. Ei bine, acestea sunt responsabile de infectiile propriu-zise. Acestea sunt infectii pornite de la bacteriile din interiorul radacinii, dar sunt infectii ale osului din jurul dintelui.
Infectiile pot evolua prin durere si atunci spunem ca sunt acute, sau fara durere si atunci spunem ca sunt cronice. Acestea din urma sunt mai grave ca primele, dar vom discuta cu alta ocazie despre ele.
Ce am aflat pana acum?
- Durerea in infectii nu apare datorita “nervului”, acesta nemaifiind viu, ci datorita inflamatiei din jurul dintelui.
- Bacteriile se hranesc cu continutul pulpei dentare si toxinele lor genereaza infectii.
- Antibioticele niciodata nu rezolva problema, decat de moment. Acestea amelioreaza situatia, dar niciodata nu pot omora bacteriile din dinte.
Ok, si acum sa va raspund la o intrebare pe care cred ca in acest moment v-o puneti: “Daca am fost la dentist si mi-a scos nervul acum x timp, de ce m-am mai infectat?”
S-a intamplat sa vi se arate “nervul” pe varful acului? Ok. Acum daca recititi prima parte a articolului am inlocuit termenul de nerv cu cel de pulpa dentara?
Asa este, fara o indepartare riguroasa pot ramane resturi organice care servesc bacteriilor.Chiar si daca s-a realizat o indepartare riguroasa a continutului canalelor dentare, infectia poate apare oricum daca mai raman bacerii in canal. Bacteriile sunt fie cele patrunse in pulpa dentara deja, fie provin din saliva. Fiecare picatura de saliva contine milioane de bacterii.
Deci campul operator (dintele) trebuie extrem de bine izolat. Ganditi-va cum ar fi ca un chirurg sa opereze intr-un mediu nesteril. Mijloacele conventionale din pacate nu asigura o izolare buna. Niciodata nu au facut-o si asta a generat un grad extrem de ridicat de esecuri chiar si la cei mai priceputi practicieni. Aceasta in trecut. Mijloacele moderne de izolare sunt reprezentate de diga, in ziua de astazi prezenta in proportie de 100% in stomatologia de calitate.
Si un ultim lucru: Canalele radiculare trebuiesc perfect obturate(astupate cu materiale specifice) si pana in varful radacinii. Aceasta pentru ca indiferent cat de bine ai curata, spala, izola, bacterii tot raman. Putine dar raman. Ele trebuiesc blocate prin obturare.
Cand toate acestea se realizeaza cu succes, atunci avem sanse ridicate de reusita. Altfel, apar infectii. Cele acute dor, iar cele cronice nu dor, dar sunt cele mai grave. Asa ca nu orice nu doare e si in regula.