Cand se folosesc coroanele dentare?

Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti lasa un loc liber pe arcada si poate produce tulburari fizionomice, fonetice si masticatorii, tulburari care pot determina afectiuni parodontale, articulare sau digestive.

Cand un dinte are o distructie carioasa prea mare, atunci el va trebui acoperit cu o coroana dentara ca sa poata rezista in continuare la presiunea masticatorie. Din acest articol veti afla ce tip de coroane dentare sa alegeti, impreuna cu sfaturi utile de medici stomatologi cu experienta. 

Daca dintele nu poate fi salvat si este extras, spatiul lipsa poate fi completat fie printr-o lucrare protetica, punte dentara pe care noi o putem realiza in mod clasic sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM.

Coroanele metalo-ceramice

Coroanele ceramice pe suport metalic îmbină rezistența mecanică a metalului cu calitățile fizionomice ale ceramicii. Coroana metalo-ceramică este formată dintr-o capă metalică turnată ce poate fi acoperită complet sau parțial cu un strat de ceramică. Metalul de suport pentru ceramică poate fi un metal nobil (aur), un aliaj din metale nobile (aur sau argint cu platina sau paladiu) sau din metale nenobile (cobalt-crom, nichel).

Coroana ceramica pe suport de zirconiu a fost creată pentru a înlocui coroana metalo-ceramică, fiind necesar un material de suport la fel de rezistent ca și metalul, dar să aibe un aspect estetic satisfăcător și care să nu dea reacții alergice.

Coroanele dentare de zirconiu

Zirconiul este un tip de diamant sintetic, denumirea sa completă fiind „dioxid de zirconiu tetragonal stabilizat partial cu ytriu” si este folosit în stomatologie încă din anii 90. Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Si la fel de important are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.

Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural.

Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali.

O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea lipseste gustul metalic atat de deranjant.

Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.

Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert.

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Avantaje și dezavantaje:

 • Coroanele ceramice pe suport de zirconiu sunt mai estetice decât cele metalo-ceramice datorită faptului că zirconiul este de culoare albă în timp ce metalul are o culoare gri-închis care transpare prin compontenta ceramică;
 • La coroanele metalo-ceramice există dezavantajul că pe gingie apare o linie gri cu efect nefizionimic, care la cele pe suport de zirconiu nu apare;
 • Zirconiul nu produce niciun fel de reacție chimică în cavitatea bucală, fiind eliminate riscul apariției unui miros sau gust neplacut;
 • Oxidul de zirconiu este un material extrem de rezistent, utilizat și în medicina generală, de exemplu pentru proteze de șold, însă o foarte mare rezistență o are și metalul din componența coroanei metalo-ceramice;
 • Pregătirea dintelui pentru obținerea bontului pentru o coroană pe suport de zirconiu este minimă, ceea ce înseamnă că este conservat mai mult țesut dur dentar. La coroana metalo-ceramică este necesară o eliminare mai mare de țesut dur dentar la prepararea bontului deoarece este un tip mai gros de coroană, fiind mai puțin conservativă;
 • Sangerarea si retractiile gingivale sunt mai des intalnite in jurul restaurarilor metalice, deoarece prezinta retentie mai mare de placa bacteriana;
 • Datorita opacitatii mari, zirconiul se poate folosi cu succes pentru acoperirea unor bonturi dentare cu discromie sau care prezinta pivot metalic;
 • Un dezavantaj major al coroanelor ceramice pe suport de zirconiu îl reprezintă prețul destul de ridicată în comparație cu cele metalo-ceramice.

Utilizarea coroanelor dentare din zirconiu

Indicații:

 • Datorită aspectului fizionomic deosebit al coroanelor ceramice pe suport de zirconiu care permit luminii să penetreze coroana, dandu-i un aspect natural, acest tip de coroana este indicat în principal pentru restaurarea dinților frontali;
 • Coroanele metalo-ceramice sunt evitate de obicei în zona frontală unde estetica primează și sunt utilizate în zona laterală unde este necesară o oarecare estetică (premolari). Având în vedere suportul metalic, este necesară aplicarea unui strat opac sub ceramică, ceea ce face dificil de redat culoarea și transluciditatea dintelui natural.
 • Ambele tipuri de coroane pot fi utilizate atât în zona frontală cât și în zona laterală, însă acest lucru îl vom decide împreună cu medicul stomatolog care este cel mai în măsură a ne sfătui ce este potrivit din punct de vedere estetic si funcțional.

Daca va intrebati ce tip de coroane dentare sa alegeti, o discutie in prealabil cu un medic stomatolog poate fi extrem de eficienta. La Dental Clinica beneficiati de o prima consultatie gratuita in care vi se vor raspunde la toate intrebarile si vi se vor face recomandari de specilaitate pentru o sanatate orala optima.