Molarul de minte, ultimul dinte de pe arcada dentara si totodata ultimul dinte care erupe, are cea mai mare frecventa a accidentelor si complicatiilor legate de eruptia sa, cu probabilitatea cea mai mare a ramanerii lui in incluzie. Acest lucru, impune adesea necesitatea extractiei acestui dinte. Extractia acestui dinte mai ales in situatiile cand nu este erupt complet se face de catre medicul specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala.
Printre cauzele ramanerii molarului de minte in incluzie se afla si angularea axului sau raportata la axul molarului de 12 ani.
In plan sagital, pozitia acestui dinte poate fi:
– inclinat spre mezial – in acest caz extractia se face relativ usor
– orizontala – extractie dificila
– verticala – extractie dificila
– inclinat spre distal – extractie foarte dificila
In plan transversal, se descriu urmatoarele situatii:
– molar inclus aliniat pe arcada chiar in spatele molarului de 12 ani
– molar inclus deviat spre lingual sau spre vestibular
In ceea ce priveste relatia cu ramul mandibular, se descriu urmatoarele situatii :
– intreaga coroana este complet libera fata de marginea anterioara a ramului mandibular
– jumatatea distala a coroanei este acoperita de marginea anterioara a ramului mandibular
– coroana molarului inclus este total acoperita de ramul mandibular, ceea ce face extrem de dificila extractia acestui dinte
In ceea ce priveste relatia cu planul de ocluzie, profunzimea dintelui inclus raportata la planul ocluzal al molarului de 6 si 12 ani, permite urmatoarea evaluare a dificultatii de extractie:
– molarul de minte este la nivelul planului ocluzal al molarului doi(sau usor sub acesta)
– fata ocluzala a molarului de minte este intre planul ocluzal si linia verticala a molarului doi
– fata ocluzala a molarului de minte este sub linia cervicala a molarului doi
In general morfologia radacinilor, influenteaza dificultatea extractiei prin lungimea si curbura lor(creste dificultatea de extractie)
Un alt factor de care trebuie tinut cont in extractia unui molar de minte inferior este relatia acestuia cu canalul mandibular si implicit cu pachetul vasculo-nervos alveolar inferior.
Se considera ca nervul alveolar inferior, impreuna cu pachetul vascular adiacent trece pe sub apexul molarului de minte si la o oarecare distanta de acesta. In realitate, raportul dintre molarul de minte si pachetul vasculo-nervos alveolar inferior este extrem de variabil. In plus de multe ori acesta nu e constituit dintr-un singur trunchi nervos, ci din mai multe fasicule independente. Evaluarea orientativa a raportului nerv-dinte se poate realiza pe baza radiografiei ortopantomograma.
Urmarind imaginea sa pe radiografie, trebuie acordata o atentie deosebita in cazul in care una dintre radacini are un raport punctiform cu canalul mandibular sau in situatii exceptionale cand nervul este situat intre radacini sau poate chiar sa traverseze blocul format din radacinile molarului, situatie care face extractia acestui dinte imposibila.