Albirea dintilor se adreseaza atat dintilor vitali, cat si celor devitali si se poate realiza in cabinetul stomatologic sau la domiciliul pacientului.
Ca mijloace ajutatoare in procesul de albire a dintilor se mai folosesc: microabraziunea smaltului, fatetele vestibulare si tratamentul protetic (in cazul dintilor care nu raspund la albire).
Albirea dintilor e indicata in discromiile determinate de inaintarea in varsta, discromia tetraciclinica (nu si in cazurile severe), in fluoroze, modificari de culoare de cauze necunoscute, dinti devitali.
Inaintea inceperii unui process de albire, medicul trebuie sa realizeze manporele necesare pentru realizarea albirii care constau in: detartraj si periaj professional, tratamentul proceselor carioase si refacerea restaurarilor care prezinta carii secundare.
Ca posibile probleme aparute in urma efectuarii unei albiri pot fi : rezultate mediocre sau inexistente , posibila sensibilitate la excitanti termici, eventuala iritatie a mucoasei gingivale si aparitia resorbtiilor radiculare sau cervicale mai ales in cazul albirii dintilor devitali.
Ca materiale cu rol decolorant folosite in tratamentul albirii sunt: peroxidul de hydrogen 30-35% (perhidrol), perboratul de sodiu si peroxidul de carbamida.