DentalClinica

Ce tip de coroane dentare sa alegem?

tratamentul stomatologic la persoanele cu diabet zaharat

Dentist's teeth checkup with young female, series of related photos

Cand se folosesc coroanele dentare?

Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti lasa un loc liber pe arcada si poate produce tulburari fizionomice, fonetice si masticatorii, tulburari care pot determina afectiuni parodontale, articulare sau digestive.

Cand un dinte are o distructie carioasa prea mare, atunci el va trebui acoperit cu o coroana dentara ca sa poata rezista in continuare la presiunea masticatorie. Din acest articol veti afla ce tip de coroane dentare sa alegeti, impreuna cu sfaturi utile de medici stomatologi cu experienta. 

Daca dintele nu poate fi salvat si este extras, spatiul lipsa poate fi completat fie printr-o lucrare protetica, punte dentara pe care noi o putem realiza in mod clasic sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM.

Coroanele metalo-ceramice

Coroanele ceramice pe suport metalic îmbină rezistența mecanică a metalului cu calitățile fizionomice ale ceramicii. Coroana metalo-ceramică este formată dintr-o capă metalică turnată ce poate fi acoperită complet sau parțial cu un strat de ceramică. Metalul de suport pentru ceramică poate fi un metal nobil (aur), un aliaj din metale nobile (aur sau argint cu platina sau paladiu) sau din metale nenobile (cobalt-crom, nichel).

Coroana ceramica pe suport de zirconiu a fost creată pentru a înlocui coroana metalo-ceramică, fiind necesar un material de suport la fel de rezistent ca și metalul, dar să aibe un aspect estetic satisfăcător și care să nu dea reacții alergice.

Coroanele dentare de zirconiu

Zirconiul este un tip de diamant sintetic, denumirea sa completă fiind „dioxid de zirconiu tetragonal stabilizat partial cu ytriu” si este folosit în stomatologie încă din anii 90. Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Si la fel de important are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.

Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural.

Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali.

O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea lipseste gustul metalic atat de deranjant.

Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.

Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert.

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Avantaje și dezavantaje:

Utilizarea coroanelor dentare din zirconiu

Indicații:

Daca va intrebati ce tip de coroane dentare sa alegeti, o discutie in prealabil cu un medic stomatolog poate fi extrem de eficienta. La Dental Clinica beneficiati de o prima consultatie gratuita in care vi se vor raspunde la toate intrebarile si vi se vor face recomandari de specilaitate pentru o sanatate orala optima.

Exit mobile version