Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii
Majoritatea gravidelor cred ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca acesta ar dauna fatului. Urgentele se pot trata si trebuie realizate deoarece infectia de la un dinte se poate raspandi in tot organismul pe calea sangelui, fiind astfel mai daunatoare fatului decat interventia stomatologica.
Afectiuni stomatologice frecvente in timpul sarcinii
-
Gingivita de sarcina
Este cea mai frecventa afectiune stomatologica in timpil sarcinii, fiind favorizata de cresterea de hormoni estrogeni. In timpul sarcinii mecanismele de aparare ale organismului sunt usor diminuate. La nivelul cavitatii bucale creste susceptibilitatea fata de aparitia cariilor si a gingivitei (inflamarea gingiilor).
Gingiile multor femei gravide sunt putin umflate, rosii si sangereaza usor. In caz de aparitie a gingivitei, tratamentul consta tot in igiena riguroasa initiata in cabinetul stomatologic prin: dusuri medicamentoase, detartraj, spray-uri, apa de gura cu clorhexidina si colutorii medicamentoase.
-
Boli parodontale
Daca nu tratezi gingivita, aceasta se poate transforma intr-o boala parodontala. Este o infectie severa a gingiei, care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici. Boala poate crea efecte foarte neplacute, cum ar fi sangerarea, infectia si pierderea dintilor.
Femeile insarcinate trebuie sa fie atente; exista riscul ca si bebelusul sa fie afectat: este posibil ca el sa se nasca inainte de termen sau sa aiba o greutate mai mica decat cea normala.
-
Cariile
Sangerarile gingivale pot determina gravida sa evite spalatul pe dinti, placa bacteriana nu este indepartata, cresc si depunerile de tartru ceea ce favorizeaza aparitia cariilor.
-
Tumorile din timpul sarcinii sunt mai putin frecvente, ele pot ingreuna masticatia, inghititul, vorbitul si pot da dureri sau disconfort.
-
Infectii sau gangrene dentare
-
Fracturi dentare
Sfaturi generale pentru tratamentul stomatologic in timpul sarcinii
- Cel mai bun mijloc de a preveni inflamatia este mentinerea unei igiene bucale corecte.
- Folositi periute de dinti de consistenta moale sau medie si trebuie sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara).
- Alegeti o pasta de dinti cu efect bacteriostatic (cu fluor, clorhexidina) si apa de gura.
- Exista pe piata si pasta de dinti cu triclosan, care inhiba formarea placii bacteriene, a cariilor, inflamarea gingiilor si depunerile de tartru.
- Curatati spatiile dintre dinti cu o ata dentara cerata si fluorurata, utila pentru curatarea spatiilor dintre dinti.
- Mestecati guma fara zahar cand nu aveti posibilitatea sa va curatati dintii dupa masa.
- Evitati dulciurile si consumati alimente bogate in vitamina C.
- Mergeti la dentist cel putin o data pe perioada sarcinii pentru examinare si curatare.
- Nu trebuie sa va curatati dintii dupa vomat cu pasta si periuta, ci mai bine sa-i spalati cu o solutie bogata in fluor.
- Tratati cariile si gingivita la timp si evitati sa ajungeti la folosirea anesteziei.
Cand este cel mai bine sa faceti un tratament stomatologic?
Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente, considerata si cea mai sigura este reprezentata de cel de-al doilea trimestru al sarcinii.
Se pot lua antibiotice pe timpul sarcinii?
In cazul in care medicul stomatolog considera necesar, se pot administra si antibiotice din clasa B de risc: ampicilina, amoxicilina, eritromicina, spiramicina (rovamicina), cefalosporine. Se vor evita insa tetraciclina, doxiciclina, gentamicina, kanamicina, ciprofloxacina, norfloxacinul.
Daca aveti dureri de dinti sau o infectie dentara, este foarte important sa va adresati unui medic stomatolog inainte de inceperea oricarui tratament medicamentos.
Se pot face radiografii pe timpul sarcinii?
Medicii nu recomanda radiografiile decat in cazuri absolut necesare. Studiile recente au concluzionat ca realizarea de radiografii dentare pe perioada sarcinii influenteaza greutatea copiilor la nastere – in sensul scaderii acesteia – probabil din cauza efectelor negative asupra glandei tiroide a mamei.