DentalClinica

Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale

cum se scoate nervul unui dinte

In practica stomatologica este recunoscut faptul ca santurile si fosetele ocluzale reprezinta zonele cele mai vulnerabile la aparitia proceselor carioase.Astfel morfologia santurilor ocluzale cunoaste forme variate de la santuri largi la foarte adanci acestea din urma fiind cele mai susceptibile la carie.

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei din santuri si fosete: de pe suprafetele ocluzale ale molarilor si premolarilor, de pe suprafetele orale ale incisivilor superiori. In esenta reprezinta o tehnica de izolare a acestora fata de mediul inconjurator prin aplicarea si mentinerea printr-o legatura mecanica sau chimica a unui material de sigilare. Sigilarea este inclusa de OMS intre cele 4 metode de prevenire a cariei dentare, alaturi de fluorizarea generala si locala, igiena alimentatiei si igiena buco-dentara. Se considera ca sigilarea santurilor si fosetelor contribuie prin blocarea mecanica a acestora, la cresterea rezistentei structurilor dentare la atacul cariogen fiind cea mai eficienta metoda profilactica de prevenire a cariilor, astfel incat chiar daca materialul de sigilare se uzeaza in timp, ofera o protectie esentiala in intervalul in care exista risc la carii.

Materialele de sigilare au 3 roluri importante: umplu mecanic fosetele si santurile, blocheaza locul preferat al bacteriilor cariogene si usureaza igienizarea.

Trebuie tinut cont ca inaintea oricarei manopere de sigilare e important sa se efectueze o igienizare riguroasa a suprafetelor dentare de preferabil cu paste ce contin fluor, pentru indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare.

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei ce se realizeaza fara indepartare de structura dura dentara, dar in anumite situatii clinice sigilarea se poate realiza printr-o tehnica de lucru invaziva, cunoscuta sub denumirea de enameloplastie.Practic prin enameloplastie se realizeaza o largire a santului ocluzal cu ajutorul unei freze.Aceasta se recomanda in cazul dintilor cu santuri adanci si inguste in special cand aceste santuri prezinta modificari de culoare.

Sigilarile se recomanda la pacientii care prezinta semne de activitate carioasa moderata,eficienta lor fiind maxima la copii si adolescenti , cu conditia ca aceasta sa fie aplicata cat mai precoce dupa eruptia acestor dinti, la pacienti care consuma zilnic mari cantitati de dulciuri si pacienti care nu isi pot efectua singuri igiena orala.

Exit mobile version