In practica stomatologica se cunoaste ca santurile si fosetele de pe suprafetele ocluzale (suprafetele masticatorii) sunt zonele cele mai expuse si vulnerabile la aparitia proceselor carioase. In urma numeroaselor studii realizate pe parcursul mai multor ani s-a concluzionat ca sigilarea este printre cele mai eficiente metode de prevenire a cariilor.
Aceasta metoda –sigilarea– este inclusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS intre cele 4 metode de prevenire a cariei dentare alaturi de fluorizarea generala si locala, igiena alimentatiei si igiena buco-dentara.
Leziunile carioase la dintii permanenti incep dupa varsta de 6 ani iar la varsta de 18 ani suprafetele ocluzale ale tuturor molarilor prezinta carii in proportie de 90%.
Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei din santurile si fosetele de pe fetele ocluzale ale dintilor. De fapt este o tehnica de izolare a acestor suprafete fata de mediul extern prin aplicarea unor materiale rasinoase sau a unor cimenturi glass ionomere pe suprafata smaltului.
Dupa efectuarea acestei sigilari se impun insa controale periodice atente si o colaborare cat mai buna cu pacientul, caruia ii revine rolul principal in respectarea indicatiilor date de medicul sau in legatura cu utilizarea preparatelor fluorate pentru aplicatii locale,a masurilor de igiena orala si a alimentatiei corecte.