Cu totii stim cat de mult ne poate afecta o sarcina dantura, dintii sunt mai predispusi la aparitia cariilor dar totodata si structurile care invelesc dintii (parodontiul marginal) au de suferit. Cu toate acestea, nu sarcina in sine este responsabila de aparitia acestor probleme, dar influenteaza prin modificari hormonale reactia locala a tesuturilor din cavitatea bucala fata de agresiunea placii bacteriene.
Astfel in sarcina s-a remarcat o crestere importanta a speciilor anaerobe bacteriene, asupra carora hormonii steroizi(estrogenii si progesteronul) mult crescuti la acest nivel actioneaza ca factori de proliferare. De asemenea in sarcina s-a remarcat o productie scazuta de anticorpi.
Aceste modificari duc si la aparitia gingivitei de sarcina, prevalenta ei variind intre 50% si 100%.
Principalele semne de imbolnavire gingivala sunt hiperplazia(cresterea in volum) si sangerarea, culoarea variind de la rosu-viu la rosu-violaceu,fiind de consistenta moale si prezentand chiar zone ulcerate. Sangerarea se produce la cele mai mici atingeri si este datorata in special hipervascularizatiei de la acest nivel iar durerile apar doar in cazul unor suprainfectari cu caracter acut. De asemenea poate fi prezenta si mobilitatea patologica dentara.
Uneori hiperplazia gingivala poate avea aspect tumoral, fiind denumita “tumora de sarcina”. Incidenta acestei forme este redusa , intre 2 si 5 % din cazuri si apare dupa luna a 3-a de sarcina sau mai devreme. Aceasta nu are caracter malign. Clinic, are forma unei emisfere turtite ca o ciuperca si se formeaza din marginea gingivala sau mai frecvent din papila interdentara. Aspectul turtit este rezultatul presiunii exercitate de partile moi invecinate. Suprafata este neteda,lucioasa, dar poate fi si ulcerata si dureroasa la atingere.
Semnele clinice ale gingivitei de sarcina se accentueaza din luna a II-a sau a III-a, devin destul de pronuntate in luna a VIII-a si descresc in cursul lunii a IX-a.
In cursul primului trimestru de sarcina, gingivita apare ca urmare a productiei crescute de gonadotropi hipofizari si devine manifesta in ultimul trimestru, cand progesteronul si estrogenii au nivelul cel mai ridicat.