DentalClinica

Cum sa alegem materialul lucrarii protetice

imobilizarea dintilor fara proteze

Atat ca medic dentist, cat si ca pacient, etapa alegerii materialului din care se va confectiona lucrarea protetica reprezinta o etapa extrem de importanta si care impune de asemenea, o responsabilitate bilaterala medic-pacient.

         Etapa alegerii materialului lucrarii protetice  depinde in general de mai multi factori printre care:

  1. Lucrarea protetica fixa(coroana,punte);
  2. Lucrarea protetica mobila (proteza partiala,totala,scheletata)
  1. Lucrare in zona frontala(necesitate estetica maxima);
  2. Lucrarea in zona laterala (necesitatea unei lucrarii rezistente).
  1. Existenta anumitor probleme ocluzale ale pacientului: bruxism, ocluzie adanca in acoperis, situatii ce contraindica lucrarile integral ceramice.
  2. In cazul lucrarilor pe implant sunt indicate lucrarile metalo-ceramice. 3. Exista de asemenea situatii in care pacientul este alergic la unul dintre materiale, fiind cunoscuta alergia la Ni a anumitor pacienti.

          Dorinta pacientului corelata cu posibilitatile financiare ale acestuia (exista situatii cand pacientul isi doreste o lucrare integral fizionomica, dar nu dispune de posibilitatile financiare impuse de o lucrare metalo-ceramica sau integral ceramica. In aceasta situatie medicul ii poate propune pacientului o varianta mai ieftina, in cazul metalo-ceramicii o varianta mai ieftina fiind metalo-compozitul, precizand desigur pacientului ca exista anumite dezavantaje, dar acestea sunt percepute ca un compromis acceptat de catre medic si pacient.

         Astfel in aceasta etapa, factorii decizionali sunt multipli si trebuie corelati, obtinandu-se in final decizia cea mai corecta privind materialul din care se va realiza viitoarea lucrare protetica.

         Din punctul de vedere al fizionomiei, lucrarile protetice se clasifica in lucrari nefizionomice (integral metalice), semifizionomice (lucrari cu fateta fizionomica- asa numitele Weisser) si integral fizionomice ( realizate integral din ceramica (portelan), compozit, acrilat sau realizate din metal placat integral cu o componenta fizionomica- asa numitele metalo-ceramice sau metalo-compozite).

         Lucrarile ceramice sunt realizate din ceramica (portelan) integral sau dintr-un metal placat cu ceramica sunt indicate atunci cand pacientul doreste un grad de estetica maxima, rezistenta in timp si biocompatibilitate. Materialele ceramice intrunesc anumite calitati :

La ora actuala cel mai recomandat si folosit material in practica stomatologica este ceramica (portelan).

Lucrarile compozite sunt realizate din materiale compozite integral (recomandate doar in zona frontala) sau mult mai comun dintr-un metal placat integral sau partial cu compozit (varianta cea mai recomandata datorita rezistentei scazute a lucrarilor realizate integral din compozit).

Materialele compozite prezinta urmatoarele caracteristici:

La ora actuala masele compozite substituie in anumite cazuri masele ceramice, acestea fiind o varianta mult mai ieftina si cu proprietati asemanatoare.

         Lucrarile acrilate sunt realizate integral din acrilat (recomandate in zona frontala) sau din metal placat- asa numitele Weisser. Acrilatul este un material usor depasit deoarece el prezinta mult mai multe dezavantaje decat avantaje:

  Etapa alegerii materialului este una extrem de importanta, in aceasta etapa factorii decizionali sunt bilaterali (medic-pacient) si este foarte important sa se aleaga un material ce intruneste atat factorii de rezistenta, cat si cei de estetica .

Exit mobile version