DentalClinica

Ce este afta bucala?

ce este afta bucala

Ce este afta bucala?

Printre cele mai comune leziuni aparute la nivelul cavitatii orale sunt aftele bucale. Micile basici uşor dureroase şi usturătoare care apar la nivelul gingiei, al obrajilor sau limbii, în anumite momente ale vieţii, se numesc afte bucale sau stomatită aftoasă şi cauza apariţiei lor nu este igiena precară, aşa cum se poate crede.

Ce provoaca aparitia aftei bucale?

De cele mai multe ori, cand ne confruntam cu o situatie stresanta, o tulburare usoara a sistemului imunitar sau o dereglare hormonala de scurta durata, aceste leziuni de mici dimensiuni se formeaza pe mucoasa cavitatii bucale, ingreunand vorbirea, mestecatul si inghitirea.

Femeile sunt mult mai predispuse în a dezvolta afte bucale decât bărbaţii.

În momentul în care apar la nivelul gingiilor, pe suprafaţa limbii sau a obrajilor, aftele sunt de forma unor bubiţe roşii care conferă o senzaţie de arsură, sunt acoperite de o membrană albă sau galbenă şi mărginite de un halou roşu.

În general, acestea se vindeca în maxim două săptămâni şi, în afara usturimii de intensitate variabilă, nu generează alte simptome. Aftele bucale nu sunt infecţioase, contagioase sau transmisibile sexual. Nu trebuie confundate cu herpesul, care este o afecţiune contagioasă, provocată de virusul Herpex Simplex.

Cauzele aparitiei aftei bucale

Aftele bucale pot fi determinate de un sistem imunitar deficitar, lipsa unor vitamine şi minerale, precum fier şi vitamina B, stresul emoţional (dacă eşti iritat, obosit pot apărea aftele bucale, pe fond nervos), unele alimente precum laptele sau produsele lactate, ciocolata, căpşunile, nucile, alunele sărate, seminţele sărate, ananasul, alcoolul, condimentele, roşiile, citricele, lezarea mucoasei bucale prin periaj, proteză dentară, aparat dentar, alimente fierbinţi, sărate sau acide, fumatul, perioada menstruaţiei.

Tratament pentru afta bucala

  1. Clătirile cu soluţie de bicarbonat de sodiu, aspirină efervescentă sau infuzie de ceai de muşeţel/gălbenele/salvie de 3-4ori/zi au efect benefic;
  2. Clătirea gurii cu apă sărată – se adaugă o linguriţă de sare la o cană cu apă, dar după ce aceasta a fost fiartă şi răcită şi după ce a ajuns la o temperatură normală, o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se face gargară cu această soluţia, de câteva ori pe zi;
  3. Badijonări cu glicerină boraxată, xilina si alte preparate pe baza de hidrocortizon.

De evitat in cazul aftei bucale

Se vor evita alimentele picante, excesiv de reci sau fierbinţi, acide care pot provoca noi iritaţii. De asemenea, se vor înlătura factorii iritativi locali precum lucrările dentare iritante, obturaţiile nefinisate sau muchiile tăioase de la nivelul cavităţii bucale.

Pentru mai multe sfaturi despre cele mai comune leziuni care pot aparea la nivelul cavitatii bucale si cum le putem remedia, cat si pentru multe alte servicii, va asteptam in cadrul Dental Clinica Bucuresti pentru a sta de vorba cu un medic stomatolog cu experienta.

Exit mobile version