DentalClinica

Bruxismul

cum se scoate nervul unui dinte

Bruxismul este o parafunctie de frecare sau de inclestare a maxilarelor, fiind asociata deseori cu afectiuni neuro-psihice.

Aceasta parafunctie apare la circa 5-20% din populatie, varsta cea mai frecvent interesata fiind intre 24 si 35 ani. Principalii factori cauzatori ai acestei afectiuni sunt stress-ul psihic, disfunctiile neuro-motorii si interferentele ocluzale iar ca factori favorizanti alcoolismul, tabagismul, alergii precum si unii factori nutritionali ca hipoglicemia.

 

Bruxismul a fost clasificat in functie de gradul de afectare dentara precum si in functie de perioada zilei in care este practicat, in bruxism diurn(realizat in timpul zilei) si bruxism nocturn (in timpul somnului), acesta din urma fiind acompaniat de uzuri dentare intense si eroziuni dar fara afectarea muschilor, spre deosebire de cel realizat in timpul zilei cand contractia musculara este maxima, dar uzura dentara este moderata.

 

Cum isi poate da seama medicul dumneavoastra ca suferiti de bruxism?

Examinand clinic arcadele dentare, in primul rand trebuie sa se evidentieze uzura dentara. Medicul trebuie sa observe daca arcadele dentare sunt in trauma ocluzala adica daca se realizeaza doar cateva contacte dentare. Sensibilitatea dentara este si ea prezenta printre semnele care ne pot indica prezenta bruxismului datorita eroziunilor existente si uzurii dentare. Stomatologul mai trebuie sa examineze coroanele dentare si prezenta fisurilor sau a fracturilor la nivelul lor, precum si prezenta pulpitelor si a necrozelor pulpare.

 

Trebuie facut de asemenea un examen minutios asupra afectarii musculare prezente in bruxismul diurn care se traduce clinic prin sensibilitate si durere la palparea muschilor, precum si asupra afectarii articulatiei temporo-mandibulare.

Cum ne putem da seama ca suferim de bruxism si avem nevoie de asistenta stomatologica?

De multe ori inclestarea dintilor se realizeaza inconstient mai ales cea realizata in timpul noptii, de aceea in aceste situatii acest lucru ne poate fi relatat de catre familie. Putem depista si singuri uzura dentara observand ca suprafetele dentare sunt drepte, netede si lucioase.

Cum se poate trata bruxismul?

Efectul tratamentului depinde de timpul scurs de la instalarea parafunctiei, intensitatea uzurii dentare si modificarile clinice asociate. Datorita faptului ca unul din factorii cauzali este stress-ul, se poate incepe tratamentul prin psihoterapie si exercitii de relaxare. Se pot administra anxiolitice precum diazepamul si relaxante musculare precum tetrazepamul.

Cea mai utilizata metoda de tratament de catre medici este gutiera, un dispozitiv realizat in laboratorul de tehnica dentara fie din acrilat, fie din materiale termoplastice. Acest dispozitiv este indicat sa se poarte noaptea si este util prin faptul ca dezobisnuieste pacientul sa-si mai inclesteze maxilarele si opreste uzura dentara in evolutie. Gutiera diurna, la mandibula, se foloseste mai rar pentru a nu interfera cu estetica si fonetica.

 

Dupa realizarea acestor tratamente, medicul trebuie sa echilibreze ocluzia prin remodelarea suprafetelor dentare abrazate.

Exit mobile version