Articulatia Temporo-Mandibulara

By: | Tags: , , | Comments: 0 | December 23rd, 2019

Tulburãrile ATM constituie o subgrupã a sindroamelor dureroase orofaciale care intereseazã articulatia temporo-mandibularã, muschii masticatori si muschii gatului. Cele mai frecvente simptome ale tulburãrilor ATM sunt: durerea, limitarea sau mobilitatea asimetricã a mandibulei, anomalii ale ocluziei dentare si zgomote articulare. Durerea este localizatã in jurul oaselor maxilare, articulatiei temporomandibulare si/sau muschilor fetei, capului si gatului la care se pot asocia cefaleea, durerile auriculare, ameteli, tinnitus.

Debutul tulburãrilor ATM poate fi acut sau lent, insidios cu remisie completã, spontanã dupã care se pot sau nu croniciza, cu duratã de luni sau ani de zile. Formele cronice, ca orice alt sindrom dureros, se asociazã cu un complex de factori fizici, de comportament, psihologici si psihosociali.

Simptomele cele mai frecvente (50%) ale suferintei ATM sunt zgomotele in articulatie, devieri ale mandibulei la deschiderea arcadelor dentare.

Alte simptome sunt intalnite mai rar: limitarea deschiderii arcadelor dentare si modificãri ale ocluziei dentare care se intalnesc la mai putin de 5% de cazuri din populatie.

Tulburãrile ATM se produc mai ales la varsta adultã (intre 20 si 50 de ani) fiind mai frecvent intalnite la femei decat la bãrbati.

Tulburãrile ATM sunt plurifactoriale si asociate cu factori de dezvoltare ai ATM-ului. Astfel, s-au identificat factori: predispozanti, de initiere si de perpetuare. Oricare dintre acesti factori sau toti pot fi implicati in dezvoltarea ATM-ului, la anumiti pacienti. In plus, existã o multime de factori structurali, functionali si psihologici care pot predispune, sã initieze si sã perpetueze tulburãrile ATM.

Diagnostic

Se urmãreste separarea tulburãrilor ATM de alte cauze ale durerilor craniofaciale. In acest sens, sunt necesare un istoric coerent, o examinare clinicã si investigatii paraclinice corespunzãtoare : examinare Rx, CT, RMN, scintigrafie. Din istoric, se vor culege date complete privind durerea, antecedentele personale, familiale si psihosociale.

Examenul clinic include:

  • palparea muschilor masticatori (m. maseter, m. temporal, m.m. pterigoidian intern si extern)
  • palparea musculaturii cervicale
  • examinarea miscãrilor mandibulei (inchidere-deschidere, de lateralitate, de protruzie)
  • palparea si/sau ascultarea ATM
  • examinarea cavitãtii orale: status dentar, ocluzie dentarã, glande salivare
  • examenul clinic neurologic al n. trigemen
  • status psihic

Tratament

Se va trece la o alimentatie de consistentã moale si se vor evita deschiderile exagerate ale arcadelor dentare (rasul, cãscatul). Se vor evita, de asemenea, rosul unghilor, guma de mestecat, scrasnitul din mãsele, inclestarea maxilarelor.

Cãldura (compresã caldã, sticlã umplutã cu apã caldã) este confortantã si reduce spasmul muscular. Uneori, se recomandã tratament fizioterapic cu unde ultrascurte (diatermia) sau ultrasunete.

Tratamentul medicamentos. In fazele acute se recomandã medicatie antiinflamatorie nesteroidianã. Un astfel de produs poate fi administrat 10-14 zile, in doze uzuale antiinflamatorii.

Miorelaxantele sunt larg utilizate, dar eficienta lor nu a fost incã doveditã si sunt contraindicate in boli cronice.

Antidepresivele sunt recomandate atunci cand este depistatã o cauzã psihologicã a tulburãrilor functionale ATM si, mai ales, cand disfunctia articularã se asociazã cu alte dureri musculare (cu alte localizãri) in cadrul altor semne sau simptome ale depresie.Inhibitori de serotoninã  au fost administrati in caz de bruxism.

Medicatia si dozele administrate trebuie individualizate in cazul fiecãrui pacient.

Terapia ocluzalã.

Existã o multime de gutiere interocluzale folosite in tratamentul tulburãrilor functionale ale ATM

Cele mai eficiente sunt gutierele acrilice care stabilizeazã ambele arcade dentare pe toatã suprafata si lungimea lor. Interferentele ocluzale sunt cauza primarã a durerilor musculare, iar indepãrtarea lor va ameliora suferinta muscularã. Deoarece disfunctiile ATM sunt plurifactoriale, numai terapia ocluzalã nu va remedia suferinta.

Influenta tulburãrilor ocluziei dentare, a pierderilor dentare (edentatiile) si a interferentelor ocluzale asupra functiei masticatorii nu este definitiv documentatã. Totusi, contactele dentare premature trebuie indepãrtate si edentatiile restaurate in efortul de imbunãtãtire a ocluziei dentare (de reabilitare) si a functiei masticatorii

Psihoterapia are o valoare cunoscutã in cazul tulburãrilor ATM si de cauzã psihologicã. Reducerea stresului poate fi un pas terapeutic important. Sunt folosite: tehnici de relaxare, terapia stresului, biofeed-back, terapia cognitivã si alte mijloace de studiu ale comportamentului. Cheia succesului este cooperarea dintre pacient si clinician.

Fizioterapia reconditioneazã si recupereazã aparatul muscular scheletal. Aceste tehnici se pot aplica muschilor masticatori, muschilor cervicali care sunt incriminati in tulburãrile functionale ATM.

Articulatie Temporo-Mandibulara sanatoasa.

Disc dislocat al Articulatiei Temporo-Mandibulare

Articulatie Temporo-Mandibulara deteriorata.