Comportamentul de consum joaca un rol major in sanatatea orala. Eroziunea dentara este rezultatul demineralizarii dintelui datorita unui proces chimic de dizolvare acida ce include acizii placii bacteriene. Sursele de acizi pot fi endogene sau exogene si intensitatea eroziunii este modificata de calitatea si cantitatea salivei. Alimentele si bauturile acide sunt cele mai cunoscute cauze care duc la aparitia eroziunii dentare. Un numar de studii a relevat relatia dintre eroziunea dentara si alimentele acide ca bauturi, sucuri de fructe si mancaruri acide.

Ingrijorarea pentru dieta este o problema importanta a societatii moderne. Consumul de bauturi carbogazoase este important printre tinerii din zilele noastre si acest obicei ajunge pana la batranete. Popularitatea bauturilor pentru sportvi a ridicat intrebari despre potentialul lor eroziv. Dietele sanatoase, ca fructele, sucurile de fructe si iaurturi pot de altfel cauza eroziune prin aciditatea lor. Continuand, aciditatea poate fi un element esential in anumite feluri de mancare acide. De exemplu, Tom-yum, o foarte cunoscuta supa tailandeza fierbinte, reduce duritatea smaltului.

Eroziunea dentara nu afecteaza doar smaltul. Cand ajunge la dentina cauzeaza hipersensibilitate sau in cazuri severe, expunerea pulpei sau fractura dintelui. Performanta clinica si materialele de obturatie sunt afectate de asemenea. Studiile au aratat ca o conditie acida degradeaza cimenturile glasionomere, compozitele pe baza de rasini si compozitul microfiller. In mediul oral, saliva modifica procesul eroziv. Indivizii cu flux salivar scazut sau diminuat sunt susceptibili la eroziuni dentare. Cateva din materialele de obturat au aratat o crestere a duritatii dupa o imersie prelungita in saliva.

Studii numeroase au aratat ca bautura Coca Cola a cauzat o mare reducere a valorilor duritatii smaltului, urmata de bauturile pentru sportivi si sucul de portocale. Temperatura alimentelor afecteaza extinderea eroziunii.

In general, alimentele cu un Ph scazut au un efect eroziv mai mare. S-a demonstrat ca bautura cu cea mai mare capacitate de eroziune, cu un Ph de 2,74 este Coca Cola. Smaltul este afectat si de catre bauturile sportive si sucul de portocale, dar nu si de iaurtul de baut, chiar daca toate 3 bauturile au Ph-uri similare, intre 3.75-3.83. Evident, Ph-ul nu este singurul factor care duce la eroziunea smaltului. Capacitatea de protectie si aciditatea pot modifica procesul eroziv

Frecventa, durata, temperatura si modul expunerii la alimentele si bauturile acide au rol in extinderea eroziunii.

Materialele de obturat fizionomice au aratat o tendinta de eroziune sub conditii acide. S-au gasit valori de duritate ale compozitelor si ale glasionomerului pe baza de rasini, modificate semnificativ dupa introducerea in Cola. Totusi, valorile duritatii compozitului universal, compozitului pe baza de rasini si glasionomerului conventional nu au suferit schimbari semnificative.

Efectul protector al salivei joaca un rol major in moderarea extinderii eroziunii in cavitatea bucala. Perierea dintelui sau abrazia, pe de alta parte pot intensifica procesul eroziv.