Ce este oxidul de zirconiu?

Oxidul de zirconiu este un material ceramic de culoare alb-fildes foarte rezistent. Din punct de vedere chimic, el este compus din elementul rar Zirconium si Oxigen, avand formula ZrO2. De obicei, el este denumit oxid de Zirconiu sau Zirconoxid.

Chimistul german Martin Heinrich Klaproth a descoperit oxidul de zirconiu in 1789, dar acest “material minune” cu proprietati remarcabile a trebuit sa fie “redescoperit” in ultimii douazeci de ani. Mai multe tipuri de oxid de zirconiu sunt folosite in stomatologie ca substitut pentru alte metale. Acest material este foarte important in domeniul medical pentru proprietatile sale extraordinare precum rezistenta mare la flexiune si duritate.

Dar, oxidul de zirconiu nu este numai foarte rezistent ci si biocompatibil, fapt care il face ideal pentru folosirea in domeniul medical (pentru aparate auditive si membre artificiale, proteze de sold ) si in stomatologie (tije, coroane, punti si implanturi). Faptul ca oxidul de zirconiu are exact aceeasi culoare cu cea a dintilor, precum si caracteristicile biochimice il recomanda drept materialul perfect pentru implanturi si reconstructii de dinti de inalta calitate.

Oxidul de zirconiu in stomatologie

Zirconiul devine rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare. Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnica fara a se fractura. Si la fel de important are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.

Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali.

Beneficiile zirconiului

O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea, lipseste gustul metalic atat de deranjant.

Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.

Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, fiind biocompatibil si bioinert.

Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare. Este motivul pentru care este folosit in industria aerospatiala ca scut termic la rachete.

Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adaptarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu materiale biocompatibile care nu produc iritatii pulpare.

Pentru coroane dentare realizate din oxid de zirconiu, dar si detalii suplimentare despre acest material, va asteptam la Dental Clinica pentru a obtine sfaturi utile de la medicii nostri specialisti.