Un implant dentar nu rugineste si nu se cariaza, dar poate dezvolta periimplantita ce se traduce ca o inflamatie a gingiei sau a osului din jurul implantului dentar, care netratata corespunzator poate duce la pierdere osoasa si apoi in timp, chiar la pierderea implantului dentar.Periimplantita se poate trata! Cel mai adesea apare la marii fumatori(peste un pachet pe zi),diabeticii cu valori mari constante ale glicemiei, pacienti cu o igiena orala deficitara.

Mentinerea de lungå duratå a implanturilor dentare depinde de efortul pacientilor si de modul prin care acestia isi ingrijesc lucrarea proteticå acaså si de echipa medicalå prin profilaxia profesionalå asiguratå in cabinetul stomatologic.

Colaborarea periodicå in timp cu pacientii asigurå succesul pe termen lung al protezårii dentare pe implanturi. Din acest motiv, in cursul primei consultatii, pe langå datele privind starea de sånåtate a pacientului si acceptul de a fi purtåtor de proteze dentare pe implanturi, trebuie så i se facå cunoscut pacientului si problemele care depind de el pentru mentinerea sånåtåtii tesuturilor periimplantare.

Controlul plåcii bacteriene trebuie så inceapå imediat dupå descoperirea implanturilor. Medicul stomatolog, igienistul dentar si pacientul trebuie så inteleagå necesitatea controlului plåcii bacteriene; deoarece aceasta poate influenta succesul de duratå al implantului dentar.

Evaluarea succesului osteointegrårii se efectueazå radiografic (cantitatea de os din jurul implantului si interfata os – implant dentar) si clinic, prin verificarea mobilitåtii implantului dentar.

La fiecare sedintå de control a implanturilor dentare se va efectua si controlul mentinerii igienei periimplantare. Dupå informarea pacientului cu privire la metodele de mentinere a igienei protezei dentare si a tesuturilor periimplantare, se va efectua un control la o såptåmanå de la aplicarea lucrårii protetice.

Dupå o lunå se verificå dacå pacientul s-a familiarizat sau nu cu metodele de igienizare a lucrårii protetice. Acum se indepårteazå depozitele moi si dure de pe suprafetele implanturilor si ale lucrårii protetice.

Dupå controlul de o lunå de la insertia lucrårii protetice, controalele periodice se vor efectua din 3 in 3 luni. Dacå ingrijirile la domiciliul pacientului sunt adecvate si nu se obiectiveazå semne de boalå periimplantarå, dupå un an, controalele pot fi efectuate o datå la 4 – 6 luni.

In primii doi ani, controlul igienei bucale este suficient din 6 in 6 luni. Dacå in primii doi ani nu apar complicatii, controalele clinice se vor efectua o datå la doi ani, in momentul reevaluårii radiologice.

In principiu, controalele periodice se vor stabili in functie de necesitåtile pacientului, urmårindu-se cantitatea de depozite moi si dure depuse, aspectul tesuturilor periimplantare, starea de sånåtate a pacientului, aspectul lucrårii protetice pe implanturi.

Echipa stomatologicå se va concentra pe douå zone in mentinerea igienei periimplantare: portiunea clinicå a implantului (cea care traverseazå mucoasa gingivalå) si componentele lucrårii protetice pe implanturi.

Se vor testa ocluzia dentarå, stabilitatea protezei dentare, stabilitatea bonturilor si a implanturilor dentare.

Pentru restaurårile partiale fixe, indepårtarea anualå a lucrårii este obligatorie pentru a verifica mobilitatea implanturilor, starea gingiei si de igienå localå in general. Toatå echipa stomatologicå trebuie så cunoascå principiile de reevaluare postterapeuticå si de tratament

ale complicatiilor apårute. Mobilitatea, radiotransparenta periimplantarå, resorbtia verticalå a osului, infectiile, neuropatiile, paresteziile pot fi semne de pierdere a implantului in viitor.

Parametrii radiologici de evaluare pot evalua succesul sau insuccesul terapeutic. Radiografiile sunt utilizate pentru a determina inåltimea si densitatea osoaså a crestei alveolare, obiectivarea relatiei functionale dintre implant, bont si suprastructura proteticå.

Pacientul trebuie instruit pentru efectuarea unui periaj circular (tehnica BASS) folosind perii mici cu fire moi (cu axul metalic invelit in material plastic). Pacientul trebuie instruit pentru practicarea periajului interproximal.

Pentru indepårtarea plåcii dentare au fost create perii dentare sonice sau automate ce pot produce distructii minime gingiei si osului, dar care sunt mult mai eficiente decat periile dentare obisnuite pentru curåtirea interproximalå.

Firul de måtase actionat cu blandete este folosit pentru curåtirea bontului transmucozal, plasat subgingival.

Irigatiile sub presiune pot fi luate in considerare la pacientii cu periimplantitå pentru curåtarea suprafetelor neglijate de pacienti: bontul implantului lingual si suprafata gingivalå a suprastructurii protetice.

Existenta de duratå a implantelor dentare depinde de multi factori printre care si deprinderea pacientului de a-si ingriji zilnic proteza dentarå si tesuturile moi periimplantare.