Ce este decapusonarea?

Decapusonarea reprezinta procedeul chirurgical care se adreseaza cel mai frecvent molarului de minte si consta in indepartarea chirurgicala a gingiei ce acopera acest dinte atunci cand acesta se afla in procesul de eruptie.

Aceasta metoda este practicata pentru a permite eruptia ulterioara a dintelui respectiv, dar numai in anumite situatii:

  • atunci cand molarul de minte mai este acoperit doar de gingie
  • atunci cand molarul de minte are o pozitie favorabila, verticala in interiorul osului mandibular care ii va permite o eruptie ulterioara armonioasa in cadrul aparatului dento-maxilar.

Molarul de minte este dintele care erupe ultimul pe arcada, in intervalul de varsta cuprins între 17 si 25 de ani. Indicatia de extractie nu trebuie generalizata pentru toate cazurile de eruptie a molarului de minte, ci doar atunci cand acesta cauzeaza sau poate cauza, in timp, probleme gingivale si dentare.

In ce consta tehnica decapusonarii?

Molarul de minte devine o problemă in cazul in care spatiul de pe arcada este insuficient pentru a permite o eruptie corecta sau eruptia este împiedicata de gingie, os sau un alt dinte. Molarul de minte inferior cauzeaza in cele mai multe situatii, cele mai multe probleme. Aceste probleme pot aparea instantaneu sau in cele mai nefavorabile momente. Studiile de specialitate recomanda, ca moment al extractiei molarilor de minte ce pot cauza probleme, intervalul de varstă 14 – 22 de ani. Tehnica este relativ simpla si pacientul se recupereaza mult mai repede la aceasta varsta, decat in cazul in care extractia se realizeaza mai tarziu.

Tehnica decapusonarii consta in:

  • dupa ce se efectueaza o anestezie locala, se face o incizie cu bisturiul care circumscrie coroana molarului de minte
  • se indeparteaza fragmentul de gingie, se iriga plaga cu o solutie antiseptica(ex. hipoclorit de sodiu) si se aplica apoi o mesa umectata intr-o solutie antiseptica (Walkhoff) si o substanta cu proprietati antiinflamatoare (iodoform).