Etapele extractiei de nerv

Primul pas in acest proces este radiografia dentara pentru analiza formei radacinilor dintelui si pentru a determina daca sunt semne de infectii ale osului pe care este sustinut dintele. Ulterior, medicul dentist va folosi anestezia locala.

Aceasta din urma nu este necesara mereu, mai ales daca nervul dintelui este mort, insa, majoritatea medicilor dentisti folosesc anestezia dentara pentru ca pacientul sa fie mai relaxat in timpul procedurii de extractie. Din acest articol veti afla toate detaiile despre cum se scoate nervul unui dinte, impreuna cu recomandari de specialitate.

Procedura de extractie a unui nerv

De preferat pentu a mentine zona uscata si fara saliva in timpul tratamentului, medicul va plasa o folie din latex (diga) in jurul dintelui, special conceputa in acest sens.

O cale de acces catre dinte se va face cu ajutorul frezei dentare. Pulpa impreuna cu bacteriile, precum si tesutul nervos distrus vor fi indepartate.

Pe toata lungimea canalului, medicul dentist va introduce o serie de ace subtiri pentru a curata dintele de toate bacteriile. Serul fiziologic si hipocloritul de sodiu sunt folosite des pentru a igieniza zona dintelui pe care se lucreaza.

Odata ce dintele este curatat, acesta este sigilat. Daca dintele a avut o infectie, medicul dentist aplica un medicament in interiorul dintelui.

A doua sedinta presupune sigilarea (obturatia) canalelor cu ajutorul unei paste si unei serii de conuri de gutaperca (substanță extrasă din latexul frunzelor unei plante tropicale)

La urmatoarea intalnire medicul dentist va aplica plomba finala.

Cat de dureroasa este extractia unui nerv?

Extirparea nervului este cunoscuta ca fiind dureroasa. Insa, majoritatea oamenilor spun ca procedura in sine nu este mai dureroasa decat cea de plombare a dintilor.

La ce trebuie sa ma astept dupa scoaterea nervului unui dinte?

Dupa cateva zile de la procedura, dintele poate manifesta o oarecare sensibilitate din cauza inflamatiei tesutului, mai ales daca inainte pacientul acuza dureri sau tesutul dintelui era infectat. Aceasta sensibilitate a dintilor sau disconfort in primele zile dupa interventie poate fi controlata cu pastile din categoria analgezicelor sau antiinflamatoarelor.

Pana cand procedura de obturatie de canal este complet finalizata si pana plomba definitiva va fi aplicata, este bine sa fie evitata folosirea dintelui aflat sub tratament in procesul de mestecare. Acest lucru ajuta la evitarea recontaminarii interiorului dintelui si previne dintele fragil sa se rupa inainte ca acesta sa fie total restaurat.

Complicatiile unei extractii de nerv

In ciuda tuturor eforturilor medicului dentist de a curata si sigila dintele afectat, noi infectii pot aparea in cazul unei obturatii de canal.

Motivele sunt:

  • existenta a mai multor canale de curatat (existenta unui canal necuratat)
  • aplicarea tratamentului dentar neadecvat care permite bacteriei sa contamineze zona
  • fractura plombei in timp, permitand bacteriei sa recontamineze dintele

Alternativa la extractia de nerv

Salvarea dintelui natural este cea mai buna optiune. Singura alternativa la extirpare si obturatie de canal este extractia dintelui si inlocuirea lui cu o punte dentara sau un implant.

Aceste alternative nu doar ca sunt mai scumpe decat procedura de extirpare si obturatie de canal, dar necesita un timp mai indelungat de tratament si alte proceduri.

Pentru mai multe informatii despre extractia nervului unui dinte, cat si recomandari de specialitate de la medici dentisti cu experienta, va asteptam la Dental Clinica.