Alimentatia omului contemporan ocupa un loc semnificativ printre cauzele cariei dentare, bolilor cardiovasculare, obezitatii si diabetului zaharat. Asadar, mai mult ca sigur toti dintre noi ne-am intrebat la un moment dat cam ce ar trebui sa contina dieta noastra de toate zilele pentru a evita principala problema dentara, respectiv caria dentara si complicatiile ei.

Dintre alimente, efectele cariogene cele mai importante le au hidrocarbonatele(dulciuri, cartofi), in special asocierea dulciurilor cu fainoasele (patiserie). De regula, aceste efecte apar in etapa prerezorbtiva(inainte de absorbtia/rezorbtia alimentara), la nivelul interfetei placii bacteriene cu dintele, dar o dieta bogata in glucide poate actiona si postrezorbtiv, in cursul formarii dentitiei, pe cale sistemica, influentand astfel negativ rezistenta la carie a tesuturilor dure dentare. In concluzie, efectele negative ale unei diete bogate in hidrocarbonate(dulciuri, cartofi, paine) sunt cele mai frecvente cauze ale cariei dentare, aceasta debutand prin contactul prelungit al substratului nutritiv bacterian (hidrocarbonatul) cu structura dentara.

Efectul cariogen al hidrocarbonatelor nu depinde numai de contactul lor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important in acest sens il are consistenta alimentelor. Alimentele moi sunt mai cariogene decat cele tari ca si cele sub forma de pulberi fine fata de cele lichide.

De asemenea, vascozitatea si adeziunea unor produse zaharoase (caramel, jeleuri, rahat, alvita) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebi in locurile retentive,unde autocuratirea este insuficienta.

Asocierea lipidelor in preparatele zaharoase le reduce timpul de retentie pe dinte si deci nocivitatea.

Exista convingerea ca o dieta bogata in fructe si legume proaspate este ceea ce fiecare dintre noi ar trebui sa aiba. Insa din punctul de vedere al structurii dentare o dieta bogata in fructe si legume proaspate, nu face decat sa creeze o stare de demineralizare dentara, facand astfel structura dentara o structura susceptibila atacului carios. Asadar orice dieta bogata in fructe si legume proaspate, trebuie asociata cu lactate si branzeturi si o sursa de proteine. Este dovedit stiintific ca persoanele vegetariene au structuri dentare mult mai susceptibile la atacul carios decat au cei cu o dieta echilibrata sau lacto-vegetarieni.

Ceea ce trebuie evitat pentru a avea o dentitie sanatoasa sunt si bauturile carbogazoase(coca-cola), care provoaca o demineralizare a structurii dentare. Insa din nefericire, nici sucurile naturale nu sunt  indicate, in special cele foarte dulci (morcovi, cartofi) sau acide (citrice, mere) .

Asadar pentru a avea o dentitie sanatoasa trebuie:

  •  Sa avem o dieta echilibrata in continut (fructe, legume, lactate si branzeturi, proteine);
  •  Sa avem un program de masa regulat, pentru a evita boli de reflux(ulcer,gastrita) sau cele metabolice(obezitate, diabet), care influenteaza si ele structura dentara;
  •  Sa consumam alimente cu o consistenta crescuta sau puternic aromatizante la sfarsitul mesei pentru a induce o secretie salivara crescuta si rapida, care scurteaza clearance-ul glucidelor (timpul de stationare in cavitatea bucala);
  •  Sa utilizam alimente detergente (legume crude, fructe proaspate), insa in cantitate moderata;
  •  Consumul de alune sau branzeturi la sfarsitul mesei, dar nu si al merelor care compenseaza ph-ul scazut de glucide;
  •  Sa folosim guma de mestecat, care spre deosebire de clatirea gurii cu apa, stimuleaza si secretia salivara grabind astfel eliminarea glucidelor si tamponand aciditatea;
  •  Periajul imediat dupa mese;
  • Sa mergem la un control stomatologic preventiv la fiecare 6 luni .