Care sunt cele mai frecvente afectiuni stomatologice la copii si adolescenti?

Afectiunile stomatologice la copii si adolescenti sunt multiple, toate debutand insa cu binecunoscuta CARIE. Copiii prezinta, in general, o dentitie mixta, adica prezenta atat a dintilor temporari (de lapte), cat si dintilor permanenti (definitivi).

Prezenta unor procese infectioase netratate la nivelul unor dinti temporari se poate extinde cu usurinta si la nivelul dintilor definitivi, prezenti in acel moment in cavitatea bucala. De aceea perioada dentitiei mixte, cuprinsa intre 6-13 ani, trebuie sa fie intens urmarita de micul pacient, dar si de parinti.

Orice proces carios depistat in aceasta perioada trebuie semnalat medicului dentist, pentru a evita eventualele complicatii. Din pacate, de multe ori aceste afectiuni stomatologice la copiii de varsta mica si chiar la adolsecenti sunt lasate netrate o perioada lunga de timp, fapt care poate cauza probleme serioase pentru sanatatea orala a acestora.

Dentitia temporara

Dentitia temporara (de lapte) cuprinde totalitatea dintilor de lapte. Dintii de lapte sau dintii temporari, sunt in numar de 20. Ei incep sa erupa (sa iasa in afara gingiei):

– catre varsta de 5-7 luni, mai intai, apar cei doi incisivi centrali inferiori;

– urmati de omologii superiori, in general pe la varsta de 8-10 luni;

– catre 10-11 luni apar incisivii laterali superiori, apoi incisivii laterali inferiori 11-14 luni;

– intre un 1 an si un 1 an jumatate, are loc eruptia primilor molari temporari;

– intre 1 an jumatate si 2 ani, are loc eruptia caninilor temporari;

– apoi intre 2 ani si 2 ani jumatate, are loc eruptia ultimilor molari temporari.

Fig. 1 –DENTITIA TEMPORARA (DE LAPTE)

Dintii de lapte sunt deci constituiti in ansamblul lor catre varsta de 3 ani si orice intarziere in eruptia dentara mai mare de un an peste aceasta varsta trebuie sa fie considerata patologica.

Eruptia poate fi insotita de salivatie, de roseata gingiilor care pot fi eventual tumefiate, lucioase si dureroase. Uneori se observa mici chisturi albastrui (chistul de eruptie), o coriza seroasa, o inrosire a obrajilor.

Dentitia definitiva

Dentitia definitiva (permanenta) cuprinde totalitatea dintilor definitivi (permanenti). Dintii definitivi sunt in numar de 32.

Incepand cu varsta de 6 ani, dintii temporari (de lapte) sunt inlocuiti treptat cu dintii permanenti si copilul se afla intr-o perioada mixta: primul molar definitiv apare mai intai in spatele molarilor temporari si serveste drept ghid pentru eruptia dentitiei permanente, care cuprinde aparitia incisivilor, apoi a primilor premolari catre varsta de 9 ani, a caninilor catre 11 sau 12 ani si a celorlalti doi molari permanenti la 12 ani.

Cea de a treia grupa de molari, sau dintii de minte (“maselele de minte”), evolueaza incepand de la 18 ani aproximativ, dar eruptia lor poate sa nu aiba loc niciodata.

Eruptia unui dinte poate fi impiedicata de lipsa locului, dintele ramanand atunci total sau partial inclus in maxilar. O discordanta de volum intre dinti si baza lor osoasa se traduce, daca dintii sunt prea mici, prin spatii intre ei, iar daca sunt prea voluminosi printr-o incarcare dentara (rotatie, incalecare) sau prin incluzii; incarcarea dentara poate fi tratata purtand un aparat dentar.

Un dinte poate, de asemenea, sa prezinte anomalii de structura sau de culoare, vizibile de la aparitia lui (displazie dentara), sau poate fi supranumerar.

Fig. 2 – DENTITIA DEFINITIVA (PERMANENTA)

In general patologia dentara intalnita in perioada dentitiei mixta se refera la procesul carios si complicatiile acestuia. Procesul carios (caria dentara) nu determina simptome decat dupa ce este prezenta cavitatea sau infectia.

Caria dentara

Fig. 3 – CARIA SI COMPLICATIILE EI

Simptomele cariei includ:

– durere (cel mai comun simptom) – infectia sau iritarea pulpei dentare produce de obicei durere;

– respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura;

– pete albe, gri, maro sau negre pe dinte;

– dinte fracturat sau sensibil la presiune .

Durerea cauzata de carie poate deveni violenta cand:

– se consuma dulciuri;

– se ingera bauturi fierbinti, alimente reci sau calde, lichide acide (limonada);

– se mesteca guma ;

– se inspira aer rece;

– se periaza dintii.

Complicatiile cariei dentare

Caria dentara se poate complica cel mai frecvent cu o pulpita (inflamatia pulpei dentare). Aceasta se manifesta prin aparitia unei dureri insuportabile, o durere ce scoala din somn micul pacient si care nu se calmeaza la analgezicele obisnuite (paracetamol, algocalmin).

Aceasta faza este o faza ireversibila, din punct de vedere al inflamatiei, adica va necesita indepartarea intregii pulpe dentare (scoatere de nerv).

O alta complicatie, insa mult mai alarmanta este reprezentata de parodontita apicala granulomatoasa, aceasta reprezentand un abces (o punga de puroi) format in os, la varful radacinii dintelui. Simptomele abcesului sunt:

– febra;

– ganglioni inflamati;

– umflarea obrazului;

– durere profunda, pulsatila.

Afectiunile stomatologice la copii si adolescenti reprezinta probleme medicale serioase si nu se recomanda ignorarea acestora intrucat pot avea consecinte serioase asupra sanatatii acestora.

Asadar pentru a evita aparitia unei complicatii, orice proces carios intalnit la nivelul dintilor temporari trebuie tratat preventiv inainte de a prezenta simptome manifeste (dureri, umflarea obrazului sau a gingiei).

Micul pacient trebuie sa fie sensibilizat de catre parinti asupra starii sale de sanatate orala, adica trebuie instruit in vederea realizarii unui periaj corect si regulat, dar si in vederea semnalarii parintilor sau medicului dentist a oricarei modificare de culoare sau structura a dintilor sai.

Medicii stomatologi cu experienta ai Dental Clinica va stau la dispozitie cu sfaturi utile pentru preventia si tratarea afectiunilor stomatologice la copii si adolescenti. Contactati-ne pentru o consultatie gratuita!